Srbobran: Sanacija zagađenih jama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbobran: Sanacija zagađenih jama

SRBOBRAN -

Naftna industrija Srbije saniraće sve jame pored naftnih bušotina do kraja 2016. godine, uključujući i one zauljene povećanom količinom ugljovodonika i drugih materija.

Širom Vojvodine ima ih oko 50, od čega je čak polovina na području Turije i Srbobrana, rekla je Svetlana Stanić, direktorka Direkcije NIS-a za istraživanje i proizvodnju.

Građani, međutim, strahuju od posledica dvodecenijskog mogućeg zagađenja zemljišta i vodotokova, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << problem sa pomenutim jamama, koji nije rešen od početka eksploatacije nafte i gasa, traje već dve decenije.

Radi se o mešavini gline i nafte, ali i drugih materija, koje u sebi imaju više od pet odsto ugljovodonika.

Stoga isplaka iz ovih jama ne može da se skladišti na deponiji u Novom Miloševu, jer zahteva posebnu bezbednosnu proceduru i složeniji proces sanacije.

Reč je o pedesetak isplačnih jama koje su tokom eksploatacije zauljene.

" Ti ugljovodonici mogu se detektovati na terenu tako što se osećaju neprijatni mirisi na naftu, a to u bližoj okolini prouzrokuje zagađenje vazduha u određenom smislu", rekao je dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Kako je dalje kazao, ugljovodonici mogu negativno da utiču na zemljište, kao i na površinsku i podzemnu vodu.

NIS je u saradnji sa pokrajinom i Ekološkim pokretom Srbobrana napravio plan remedijacije isplačnih jama, koji obuhvata sanaciju po listi prioriteta.

"Dostavili šest prioritetnih jama, smeštenih u blizini vodotokova, salaša, vikendica, voćnjak i vinograda, koje samim tim direktno ugrožavaju životnu sredinu, kazao je Dragan Kurjački iz Ekološkog pokreta i dodao da se "od strašnog smrada s vremena na vreme jednostavno ne može živeti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.