Srbin vehabija osuđen na kaznu zatvora zbog planiranja terorističkih napada

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 15:26

Srbin vehabija osuđen na kaznu zatvora zbog planiranja terorističkih napada

Odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je I. D. na kaznu zatvora od tri godine zbog javnog podsticanja terorizma.

U kaznu zatvora mu je uračunat pritvor u kojem je od 17. februara prošle godine, a koji mu je danas produžen do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Takođe, sud ga je obavezao da plati troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivičnog postupka. I.D. je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja predmeta nekoliko telefona i SD kartica, jer su ti telefoni upravo bili predmeti izvršenja krivičnog dela.

Sudija je obrazlažući presudu rekla da je sud od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegove godine, porodične prilike, da mu je uračunljivost za vreme izvršenja krivičnog dela bila smanjena ali ne bitno, dok je od otežavajućih okolnosti cenio njegovu raniju osuđivanost za rasnu diskriminaciju. Kako je sudija obrazložila I.D. je prilikom iznošenja odbrane delimično priznao činjenične navode optužnice.

I.D. je proglašen krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam. On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe "Al-Kaida".

I.D. je u periodu od početka marta 2020. godine do 5. februara prošle godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike. Zatim je postavio niz sadržaja - tekstova, snimaka i fotografija koji tzv. "Islamsku državu", koju su UN proglasile za terorističku organizaciju i koja poziva na "džihad".

I.D. je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora. Optuženi je uhapšen 18.februara prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.