Srbin u Nemačkoj nudio poslove na građevini zemljacima, pa ih terao da pljačkaju

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 00:55

Srbin u Nemačkoj nudio poslove na građevini zemljacima, pa ih terao da pljačkaju

Državljanin Srbije Ljubiša N. (42) optužen je u Nemačkoj da je namamio mladiće iz naše zemlje i uz pretnje ih primoravao da mu čiste stan.

On im je obećavao poslove, ali ih je zapravo držao kao robove, kao i da teraju da pljačkaju za njega.

Kako prenosi portal Rbb24.de, Ljubiša N. tereti se za trgovinu ljudima, zlostavljanje, krađu i prinudu. Njemu je pre nekoliko dana počelo suđenje u Potsdamu.

Ljubiša N. optužen je da je u svom stanu držao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvojicu mladića. Kako je rekao javni tužilac Jens Abiš, on je preko posrednika kontaktirao mladiće i ponudio im posao na nemačkim gradilištima. Rekao im je da mogu da zarade 1.500 evra i da imaju obezbeđen stan. Mladiće je u junu 2019. godine navodno pokupio na autobuskoj stanici u Berlinu - prenosi "Blic" pisanje portala.

Međutim, umesto na gradilištu, mladići su se obreli u njegovom stanu u Stendalu. Navodno, oni taj stan nisu mogli da napuste nekoliko nedelja.

"Morali su besplatno dva puta dnevno da čiste stan, a spavali su u baraci. Oduzeti su im mobilni telefoni i pasoši i nisu smeli da izlaze napolje. Okrivljeni ih je udario pesnicom po potiljku i u lice. Priča se da im je pretio da će im rasporiti stomake. Optuženi je iskoristio njihovu nemoć, to što su se nalazili u stranoj zemlji", prenosi portal reči tužioca.

Branilac optuženog naveo je da sumnja u navode optužnice.

"On je označen kao organizator, ali vrlo je upitno da li se to može potkrepiti dokazima", rekao je advokat i dodao da je Ljubiša u Nemačku stigao u decembru 2019, a ne ranije kako tvrdi tužilac.

On je, kako se piše, uhapšen u jednoj od racija na suzbijanju krijumčarenja ljudi. Navodno, on je dvojicu mladića terao i da idu u provale.

"Jedna od njih se vratio u Srbiju, a drugi je počinio više provala u februaru 2020, uhapšen je i nalazi se u zatvoru ", rekla je portparolka suda Sabine Diselhorst.

Prema pisanju nemačkog portala, jedan od provalnika optužio je Ljubišu N., ali postoje i drugi svedoci koji će govoriti pred sudom.

"On je ne samo regrutovao mladiće, nego i finansirao njihov dolazak. Koristio je silu da ih natera da krdu. Zadržavao je plen iz tri provale, a procenjena vrednost robe je 15.000 evra", rečeno je na sudu.

U optužnici protiv Ljubiše N. navodi se i da je on živeo luksuzno, iako njegov advokat tvrdi da se izdržavao od socijalne pomoći.

"On je čak 26 puta uhvaćen kako vozi bez dozvole, i to "mercedes", BMW, "audi" i "folksvagen". U čak 14 navrata, za volano luksuznih vozila registrovanih na ime Ljubiše N. bili su drugi muškarci, koji takođe nisu imali dozvole", prenose mediji.

Optuženi Srbin izveden je na sud u pratnji prevodioca.

"Ne želim za sad da komentarišem navode", kratko je rekao.

On se, kako pišu, već nalazi u zatvoru zbog krađe i falsifikovanja.

Kraj suđenja očekuje se u aprilu, a zaprećena kazna je 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.