Srbin otkrio poreklo Meseca

Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin otkrio poreklo Meseca

KEMBRIDŽ - Matija Ćuk i njegova koleginica sa Harvarda Sara Stjuart predstavili su novu verziju stare teorije o nastanku Meseca sudarom Zemlje sa drugim nebeskim telom.

Ovaj naučni dvojac smatra da 90 odsto Lune čini Zemljin materijal, dok preostali deo potiče sa druge planete.

Mesec je nastao od Zemlje prilikom njenog sudara s planetom Teom, tvrde u studiji objavljenoj u časopisu Sajens, astrofizičari Matija Ćuk iz Instituta SETI i Sara Stjuart sa Harvarda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Njihova teorija, predstavljena i na astronomskoj konferenciji u Nevadi, privukla je veliku pažnju medija širom sveta.

Matija Ćuk je rođen je u Beogradu, gde je završio osnovnu školu. U Moskvi je završio srednju školu, a zatim je na Beogradskom univerzitetu diplomirao astrofiziku.

Doktorirao je na Univerzitetu Kornel, a zatim postdoktorske studije proveo u Vankuveru i na Harvardu, gde je s kolegicom Stjuart formulisao novu teoriju o postanku Meseca.

Poslednjih godinu dana Matija Ćuk radi na Institutu SETI u Kaliforniji. Reč je neprofitnoj instituciji, osnovanoj 1984. godine, s ciljem istraživanja svemira i potrage za vanzemaljskim životom.

„To je nova verzija stare teorije o sudaru Zemlje s drugom planetom tokom nastanka Sunčevog sistema. Ta je teorija postala popularna još sedamdesetih godina, a donedavno se smatralo da je Mesec nastao od delova tog drugog tela", objasnio je doktor Matija Ćuk na konferenciji.

U doba nastanka Meseca, dakle, pre otprilike četiri i po milijarde godina, Zemljina rotacija je bila mnogo brža i dan je trajao svega 2,3 sata. S tolikom brzinom okretanja, sudar s planetom Teom mogao je lansirati dovoljno materijala da se formira Mesec, smatraju ovi stručnjaci.

"Prema našoj teoriji, Mesec je 90 odsto nastao od Zemljinog materijala, a samo mali deo potiče od druge planete. To se slaže s merenjima izotopa u kamenju s Meseca koje je doneseno tokom misija 'Apolo'. Analizom tih uzoraka pokazano je da su njihovi izotopi slični izotopima u kamenju na Zemlji", precizirao je Ćuk, dodajući da je teorija iz koje stoji on i Sara Stjuart dobro primljena među naučnicima, javlj RTS.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.