Srbin ojadio RS za 12,5 miliona evra?!

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin ojadio RS za 12,5 miliona evra?!

Ugledni srpski biznismen iz Čikaga Slobodan Pavlović meta je žestokih napada medija u Republici Srpskoj koji ga optužuju da navodno nije ispoštovao koncesioni ugovor o gradnji Pavlovića ćuprije, čime je, kako se tvrdi, RS oštetio za čak 25 miliona konvertibilnih maraka (12,5 miliona evra)!

Gradnja Pavlovića ćuprije započeta je 1992, kada mu je država ustupila zemljište na 30 godina i asfaltirala devet kilometara puta od Bijeljine. Zauzvrat, prema koncesionom ugovoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Pavlović je trebalo deo novca zarađenog naplatom mostarine da reinvestira u razvojne projekte u RS.

Most, čija je gradnja koštala dva miliona evra, završen je 1996. godine. Slobodan i njegova supruga Mira Pavlović tada su rekli da je to njihov poklon zavičaju i građanima s obe strane Drine.

Međutim, prema podacima objavljenim u gotovo svim medijima u RS, naplatom mostarine uloženi novac su vratili za četiri godine, a "do sada su na to ime ukupno inkasirali oko 25 miliona KM od čega ni feninga nije uloženo u razvojne projekte u RS". Dodatno, kako objavljuje štampa, sav porez od plaćanja mostarine završava u Srbiji gde se nalazi firma "Drina river bridž" koja je sa RS i Srbijom sklopila ugovor o koncesiji.

Jedini privilegovani koji ne plaćaju prelazak mosta su meštani bijeljinskog sela Popovi, odakle je poreklom i sam Pavlović, dok ostali Semberci, kojima je takođe zvanično most doniran i namenjen, nemaju takvu privilegiju. Tako, da bi otišli iz Bijeljine do susednih Badovinaca, Semberci moraju platiti ukupno šest KM za prelazak, dok za gorivo potroše svega dve marke.

Iako je Pavlovića ćuprija trebalo da bude poklon stanovnicima Srpske, vozači za mostarinu plaćaju 120 dinara ili oko 2,4 KM, teretnih motornih vozila 630 dinara ili oko 12,5 KM, a autobusa 380 dinara ili oko 7,5 KM. Prema evidenciji Granične policije BiH, 4. avgusta, kada je bio radni dan, preko graničnog prelaza i mosta prešlo je 1.210 putničkih vozila, 66 teretnih i 15 autobusa. Promet vozila u nedelju, 2. avgusta, bio je nešto veći, pa je Pavlovića ćupriju prešlo 1.427 automobila, 60 kamiona i 16 autobusa. Prosta računica kaže da je dnevna zarada oko 2.000 evra.

Ekonomisti u RS uvereni su da je slučaj Slobodana Pavlovića klasičan primer, kako kažu, "pljačke države preko koncesije".

Direktor Instituta za društvene i ekonomske studije iz Bijeljine Aleksa Milojević smatra da RS mora pokrenuti reviziju koncesionog ugovora zbog Pavlovićevog izbegavanja da ispuni svoje obaveze.

Optužbe i kritike medija iz RS niko iz "Slobomira" proteklih dana nije želeo da komentariše, tako da je njihova strana priče ostala nepoznata.

- Niko do naših direktora, kao ni Pavlović, ne žele da se bave tim nagađanjima. Slobodan Pavlović i njegova supruga Mira su se i u prošlosti često susretali sa takvom vrstom komentara i nikada se nisu obazirali na to. Možemo samo da kažemo da ova kompanija radi po svim važećim propisima - kazala je portparol "Slobomira" Milijana Vulović.

- Srpska ima puno pravo na to, posebno zbog ulaganja u infrastrukturu. Pavlovića ćuprija izgrađena je na mestu gde pre rata uopšte nije bilo puta, pa ga je država napravila da bi moglo da se dođe do tog mosta. U najtežem ratnom vremenu RS je izdvojila sredstva za taj put i ima pravo da ubire deo prihoda jer se most i put treba da posmatraju kao jedinstvena investicija.U taj put do mosta je uloženo više para nego u sam most, a republički budžet je danas opterećen održavanjem ćuprije - rekao je Milojević.

Problem Pavlovića mosta, kako je ocenio, "bolna je tema kojom bi vlasti RS morale da se pozabave i pokrenu reviziju koncesionog ugovora".

Mediji u RS ovih dana ne štede Pavlovića, pa su ga tako napali da "o trošku naroda koji Pavlovići godinama pelješe naplatom mostarine na ćupriji izgrađenoj na državnoj imovini, svedoči i primer Slobodanove bratanice Nataše koja se svrstala među 300 najbogatijih ljudi sveta koji bi sredinom 2011. godine trebalo da odlete u svemir".

Prema tim navodima, Nataša je u oktobru prošle godine rezervisala kartu za istorijski let i za rezervaciju iskeširala 200.000 dolara.

- To je most gulikoža koji zarađuje na sirotinji i kao takav je jedinstven u svetu! Ni ja, ni bilo ko drugi ne vidi nijednu Pavlovićevu investiciju u RS, iako se on obavezao da će od zarade na mostarini ulagati u razvoj Srpske - izjavio je Milojević.

Slobodan i njegova supruga Mira su u selu Popovi, nadomak Bijeljine, podigli spomenik Knezu Ivi od Semberije i crkvu Vaskresenje Hristovo za šta im je SPC dodelila Orden svetog Save. Brojni projekti koje su najavljivali prilikom svojih poseta Semberiji, kažu u Bijeljini, ostali su samo pusta obećanja.

- Obećali su da će napraviti grad kod Pavlovića ćuprije, a danas tamo postoje Slobomir univerzitet koji je jedna od najskupljih privatnih školskih ustanova u RS. Otvorili su banku, privatnu televiziju Slobomir, privatizovali Sembersku banku (danas Pavlovica Interantional bank) i bijeljinski "Žitopromet". Obećali su da će napraviti bolnicu od 650 kvadrata u koju će dolaziti lekari iz Amerike, otvoriti akva-park, sportski centar i dvoranu od 5.000 sedišta, da će u Srbiji napraviti bolnicu, medicinski fakultet i istraživački centar, najavljivali su kupovinu bijeljinske "Save", ali sve su to ostala pusta obećanja - kažu u Bijeljini.

Pavlović je dobio i koncesiju za eksploataciju geotermalnih voda na zemljištu koje je državno, ali se sad ne zna čije je jer je Drina promenila tok i pomerila granicu između RS i Srbije. Nekoliko kvadratnih kilometara oko Pavlovića ćuprije, zbog toga se još vode kao katastarsko područje opštine Bogatić u Srbiji, a zvanično pripadaju opštini Bijeljina. Mediji u RS optužuju Pavlovića da se nada da će i ovde, kako pišu, "loviti u mutnom koristeći nerešen status teritorije".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.