Srbima poruka da njihova religija nije dobrodošla

Izvor: B92, 21.Dec.2016, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbima poruka da njihova religija nije dobrodošla"

Neovlašćenim zabravljivanjem sabornog pravoslavnog hrama u Prištini Srbima na KiM upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na KiM.

To je ocenio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić uz napomenu da se u tom činu krije i nastojanje da se potpuno izbrišu svi tragovi postojanja srpskog naroda u Prištini, gde je, kako je podsetio, do 1999. godine živelo više od 50.000 Srba.

"Međunarodna zajednica ne sme da dopusti da nasilničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzurpiranjem hrama Srpske pravoslavne crkve i simbolički bude okončano brutalno etničko čišćenje Srba iz Prištine i obesmišljeno svako nastojanje da se na Kosovu i Metohiji stvori makar zametak multietničkog društva", ukazao je Ðurić u saopštenju.

On je istakao da su oni koji su stavili katance na Hram Hrista Spasa u Prištini još jednom pokazali kakvom vrednosnom sistemu pripadaju, a taj sistem je nedvosmisleno "anticivilizacijski i antievropski".

Prema rečima Ðurića, Srbima na Kosovu i Metohiji je upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na Kosovu i Metohiji. "Ovim činom je još jednom potvrđen i besmisao nastojanja samoproglašenog Kosova da postane članica Uneska, jer kulturna baština se ne štiti paljenjem ili stavljanjem lanaca i katanaca.

Slučaj Hrama Hrista Spasa u Prištini je ogledni primer sposobnosti jednog političkog establišmenta da brine o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini, a on je ovime još jednom pokazao da to niti može, niti želi", zaključio je Ðurić.

Predstavnicima Srpske pravoslavne crkve onemogućen je pristup hramu Hrista Spasa u Prištini, saopšteno je sinoć iz Eparhije raško-prizrenske.

Nakon svete Liturgije u hramu Sv. Nikole u Prištini, episkop raško-prizrenski u ponedeljak je pokušao da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

Međutim, prilikom pokušaja da uđu u hram, koji se sa okolnom parcelom u katastru opštine Priština vodi kao imovina SPC, nađeno je da su katanci na crkvi promenjeni, čime je pravnom vlasniku (SPC) onemogućen ulazak u hram, saopšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.