Srbiju prekrio sneg, oprezno vozite

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiju prekrio sneg, oprezno vozite

Snežne padavine su jutros zabelele mnoga mesta u Srbiji, a zbog snega i leda na putevima neophodna je oprezna vožnja. Više padavina očekuje se u celoj zemlji.

U Beogradu je jutros oko 5.30 počeo da pada prvi sneg ove zime, a do sedam časova grad je već bio pod tanjim snežnim pokrivačem.

Sneg u prestonici pada brže nego što se čisti pa raskvašenog snega ima na mnogim gradskim ulicama.

U toku noći između nedelje i ponedeljka u većini krajeva u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji doći će do stvaranja snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojave snežnih nanosa.

Od ponedeljka do subote neće biti prilike da se sneg otopi jer će, kako najavljuju meteorolozi, temperature biti u minusu, čak i one dnevne.

Sneg je danas počeo da pada i na severu Kosova, a su putevi za sada prohodni i saobraćaj se obavlja usporeno ali bez većih problema.

Na području mitrovičkog Okruga na održavanju putnih pravaca deluju dva preduzeća za izgradnju i održavanje puteva koja, kako je ranije saopšteno iz mitrovičkog Okruga, raspolažu potrebnom mehanizacijom i spremno dočekuju zimu.

Snabdevanje električnom energijom na severu Kosova za sada je zadovoljavajuće i nema isključenja sa elektro mreže.

Gradonačelnik Beogada Siniša Mali izjavio je da je grad spreman za predstojeće ledene dane, zatražio maksimalna angažman gradskih službi i javno-komunalnih preduzeća i naložio Beogradskim elektranama 24-časovno grejanje dok traje hladan period.

"S obzirom na ledene dane koji nas očekuju dao sam nalog Beogradskim elektranama da grejanje radi 24 časa dnevno i to će tako nastaviti sve do posle Božića, odnosno dokle god traju ledeni dani, a takva je prognoza", rekao je Mali novinarima posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Skupštini grada.

Mali, koji je komandant tog štaba, kaže da sneg nije iznenadio gradske službe i preduzeća i da je ceo komunalni sistem u stanju pune pripravnosti.

On je naveo da je njegova želja bila da se sastanu svi da bi se videlo kako je regovano prvog dana snega, a prisustvovali su, pred predstavnika grada, predstavnici gradskih i prigradskih opština, gradskih preduzeća, MUP-a i drugi.

"Pre više od mesec dana smo odradili sve potrebne pripreme za zimsku sezonu, remonti su završeni i nabavljeni potrebni rezervni delovi. Sneg nas nije iznenadio i kao što vidite ulice su čiste", istakao je gradonačelnik.

Putari su angažovani na čišćenju putne mreže u Srbiji i spremni su za predstojeće ledene dane, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Juče smo na sednici vlade razgovarali o tome, svi su pripravni i u stanju u kom treba da budu, kao i MUP", kazala je Mihajlović.

Ona je za TV Pink rekla da, kada je reč o nadležnosti Ministarstva saobraćaja, ima dovoljno soli, rizle, radnika, kamiona i mašina u putnim bazama.

"Noćas se čistio sneg i čistiće se i dalje. Ako bude kritično neki putevi će morati da budu zatvoreni, a sve kako bi se sačuvali ljudski životi", istakla je Mihajlović.

Ona je apelovala na sve vozače u Srbiji da tokom novogodišnjih praznika vode računa i ne voze u alkoholisanom stanju "da se slavlje ne bi pretvorilo u tugu".

U užičkom kraju svi magistralni putevi su očišćeni i bez snega, koga na lokalnim putevima ima do pet centimetara na kolovozu, rečeno je Tanjugu u zimskoj službi u Mačkatu.

Sneg u ovom trenutku ne pada, a ukoliko bude većih snežnih padavina saobraćaj će preko planinskih prevoja ka Zlatiboru i Tari biti zabranjen za kamione i šlepere, kažu u zimskoj službi.

Za sve vozače obavezna je zimska oprema i prilagodjavanje brzine u skladu sa zimskim uslovima na putu. Ekipe zimske službe dežuraju non stop.

Auto-moto savez Srbije upozorio je danas vozače da se tokom dana i noći očekuju obilne snežne padavine da je na mokrim, snegom ili ledom pokrivenim kolovozima povećan zaustavni put i smanjena stabilnost vozila te da je potrebna pažljiva vožnja.

AMSS podseća vozače da su vozači dužni da imaju sve četiri zimske gume ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, kao i da je van naseljenog mesta obavezno posedovanje lanaca.

U narednom periodu očekuje se talas hladnog vazduha sa mrazom na planinskim prevojima ima magle u košavskom području duva jak istočni i jugoistočni vetar, a meteorolozi najavljuju uslove za ledenu kišu u Timočkoj i Negotinskoj krajini, navodi AMS S

Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen, pa se vozačima savetuje da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju i da brzinu kretanja vozila prilagode datim uslovima na putu.

Širom Hrvatske je sinoć počeo da pada gust sneg, a tokom noći se u mnogim krajevima stvorio vrlo vidljiv snežni pokrivač. Sneg je pokrio i veći deo Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Savez prenosi podatke Uprave granične policije po kojima je trenutno zadržavanje putničkih vozila na graničnim prelazima do 30 minuta.

Zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika očekuje se pojačan saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci iz pravca Hrvatske i iz pravca Mađarske, na Horgošu.

Vreme zadržavanja na ovim najfrekventnijimm graničnim prelazima je promenljivo, zbog čega se preporučuje korišćenje manje frekventnih graničnih prelaza - sa Hrvatskom prelaz Šid, a sa Mađarskom Kelebije.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" iz sektora za naplatu putarine, kako se navodi, tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika inteziviraće rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na putevima u Srbiji, posebno na auto-putevima pod naplatom.

I "Putevi Srbije" su u saopštenju savetovali vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme i lanaca a da, ukoliko se odluče da putuju, treba da voze oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice i "Putevi Srbije" apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

U saopštenju JP PS se, između ostalog, navodi da je kod graničnog prelaza Horgoš - Feketić, kolovoz suv i da snega nema, na autoputu I A-1 (Niš - granica sa BJR Makedonijom) kolovoz je vlažan a snega ima do pet centimetara, a na autoputu I A-5 (Niš - granica sa Bugarskom) kolovoz je delimično vlažan i snega nema.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni a proporučuje se oprezna vožnja.

Svi magistralni i lokalni putevi na području Jablaničkog okruga su prohodni a ugaženog snega i leda ima na kolovozu u planinskim područjima, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Milorad Marjanović.

Najviše ugaženog snega do tri centimetra ima na putevima ka Vlasinskom jezeru i Crnoj Travi gde je visina snežnog pokrivača od 25 do 30 centimetara. Važno je da se putevi čiste, da se baca so i rizla i jedini mali problem je sa mahalskim putevima na planinama, jer u mnogim mahalama živi tek po nekoliko stanovnika. Mi smo u stalnom kontaktu sa opštinskim štabovima i pratimo situaciju“, kazao je Marjanović.

Na teritoriji Leskovca sneg koji je pao tokom prošle noći i jutra nije se zadržao na putevima ali putari očekuju da pad temperature dovede do stvaranja leda na kolovozu zbog čega se vozačima preporučuje oprezna vožnja. Leda ima i na planinskim putevima u opštini Medveđa.

Snabdevanje električnom energijom stanovnika Jablaničkog okruga je redovno a dežurne ekipe otklanjaju uglavnom manje kvarove na elektromreži.

Sitan sneg praćen vetrom počeo je jutros da pada na celom području severne Vojvodine i za sada nije stvorio nikakve probleme na državnim putevima, rečeno je Tanjugu u kompaniji Vojput.

Rukovodilac štaba zimske službe ove kompanije Ivan Sudarević kaže da je sneg počeo da pada jutros oko osam časova na svim putevima koje održavaju u severnom Banatu i severnoj Bačkoj.

Trenutno je u toku akcija posipanja, po planu i prioritetima, na prvim prioritetima solju, a na ostalim prioritetima uglavnom ćemo svugde ići sa mešavinom soli i kamenog materijala”, rekao je Sudarević.

On je dodao da trenutno nema čišćenja snega na kolovozima, jer se radi o sitnom snegu, koji pada srednjim intenzitetom i nošen je vetrom, tako da trenutno na pojedinim saobraćajnicama snega i nema na kolovozu.

Sudarević je pozvao učesnike u saobraćaju da se pridržavaju postavljene saobraćajne signalizacije koja se odnosi ograničenja za vreme snežnih padavina.

Što se gradskih i prigradskih saobraćajnica tiče, Dejan Petrić iz preduzeća “Čistoća i zelenilo” kaže da je svih osam kamiona zimske službe ovog preduzeća na terenu koji čiste sneg sa saobraćajnica i posipaju ih solju i agregatima.

U stalnom smo kontaktu sa nadzornim organima iz Direkcije za izgradnju grada, sneg se najavljuje do 8 – 9 sati uveče i što se tiče mehanizacije, soli i rizle imamo, tako da je sve u suštini u redu. Sneg se zadržava na kolovozu, tako da i guramo i solimo”, rekao je Petrić Tanjugu.

U Elektrodistribuciji Subotica nisu registrovani problemi sa elektrosnabdevanjem.

Svi regionalni i lokalni putevi u pirotskom kraju su prohodni, rečeno je danas Tanjugu u Centru za obaveštavanje.

U Pirotu je tokom jučerašnjeg dana padao sneg, ali od jutros padavina nema tako da, kako kažu u Centru za obaveštavanje, nema nikakvih problema na putevima, kako u gradu, tako i ka selima.

Zbog pojačane ledene Košave, ulice gradova u Pomoravskom okrugu su puste, pešaka na ulicama gotovo da nema a zimske službe su u pripravnosti zbog najave padavina i poledice izjavili su, telefonom, Tanjugu odgovrni ljudi u gradu Jagodini i opštinama Chuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac.

Na ulicama je malo i vozila, uglavnom saobraćaju taksi vozila i vozila gradskog prevoza.

Putevi su zasada suvi, uključujući i deonicu autoputa Beograd - Niš kroz Pomoravlje, gde još nema padavina, snabdevanje električnom energijom i gasom je uredno, a grejanje doboro funkcioniše.

Zimska služba u Paraćinu uvela je dežurstvo, izjavila je Tanjugu zamenica direktora Direkcije za izgradnju grada Dragica Tošić.

Ona je istakla da služba raspolaže sa dovoljno soli, agregata, mašina i ljudstva da interveniše ukoliko zatreba.

I u Jagodini je spremna zimska služba, izjavio je Tanjugu direktor Direkcije za izgradnju grada Miodrag Jerermić.

Čišćenje oko 400 kilometara lokalnih puteva i gradskih ulica povereno je Građevinskom preduzeću "Put" Jagodina, a služba je snabdevena sa dovoljno soli i agregata, dodao je on.

Putari su spremni i u Svilajncu, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Milanović. "Imamo dovoljno ljudi, mašina, soli, agregata a radnici zimske službe su dobili i nova odela", rekao je Milanović.

Spremna je i zimska služba Despotovca, izjavila je Tanjugu, direktor Ružica Stojanović.

Putari ove opštine brinu o prohdnosti 100 kilometara puteva i oko 30 kilometara gradskih ulica.

Brigu o putevima i ulicama u zimskim uslovima opština Rekovac je poverila privatnom preduzeću, rečeno je Tanjugu u Direkciji za izgradnju grada.

U slučaju potreba zimska služba se može odmah pokrenuti, ističu u Direkciji i napominju da je opština nabavila dovoljne količine soli i agregata.

Zimske službe svih gradova u Pomoravlju, Resavi i Levču, utvrdile su prioritete čišćenja a to su putevi i ulice do škola, bolnica, Domova zdravlja, autobuskih i železničkih stanica, administrativnih centara...

Sneg koji je od noćas počeo da pada, usporio je saobraćaj u Loznici, ali se on odvija bez zastoja na svim putnim pravcima u tom kraju, saopšteno je iz Stanice saobraćajne policije u Loznici.

Zbog mokrih i klizavih kolovozia vozačima je preporučuna oprezna vožnja.

Duž puteva je pojačano prisustvo saobraćajne policije i mehanizacije lokalnih komunalnih preduzeća, koje održavaju puteve prohodnim.

Čišćenje lokalnih puteva povereno je preduzeću "Stobeks", dok brigu o održavanju javnih površina vodi Javno komunalno preduzeće "Naš dom" iz Loznice.

Visina snežnog pokrivača u Loznici jutros u sedam časova dostigla je deset centimetara.

Danas u podne, temperatura vazduha u Loznici je bila minus jedan stepen Celzijusa.

Na auto-putu između Feketića i Horgoša ima snega na kolovozu i savetuje se vozačima da ograniče brzinu na 60 kilometara na sat.

Rukovodilac štaba Zimske službe kompanije Vojput Ivan Sudarević rekao je Tanjugu da je vetar smanjio intenzitet, ali da su se povećale količine padavina, pa su ekipe zimske službe ove kompanije osim posipanja uveliko krenule i sa čišćenjem saobraćajnica kamionima, a za popodne su pripremljeni i grejderi.

Za sad smo u dobrom kontaktu i sa saobraćajnom policijom i sa odeljenjem za vanredne situacije. Pripremamo i onu težu građevinsku mehanizaciju, tako da čim bude potrebe pojačaćemo svoje aktivnosti”, rekao je Sudarević Tanjugu.

Na auto-putu, na pomenutoj deonici koju održava ova kompanija, ima snega na kolovozu i preporuka je učesnicima u saobraćaju da se prilagode sadašnjem stanju na putevima i ograniče brzinu na 60 kilometara na sat, kako je i predviđeno u vreme snežnih padavina.

On je dodao da nisu registrovane saobraćajne nezgode u pravom smislu te reči, ali da je na nekoliko mesta registrovano isklizunuće vozila s puta, koja su bez većih posledica nastavila put.

Šef zimske službe JKP “Čistoća i zelenilo” Veselin Šuković rekao je Tanjugu da su sve njihove ekipe na terenu i da je grad prohodan.

Po njegovim rečima, sve ulice iz programa zimskog održavanja su tretirane i prohodne, kao i trotoari, pešačke i biciklističke staze.

“Lokalne saobraćajnice su u redu, a ima malih problema na putu prema Ljutovu zbog vetra i nanosa” – rekao je Šuković Tanjugu.

U javnom preduzeću “Suboticatrans” kažu da se gradski i prigradski saobraćaj odvija sa manjim kašnjenjima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbiju prekrio sneg

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2014

Snežne padavine su jutros zabelele mnoga mesta u Srbiji, a zbog snega i leda na putevima neophodna je oprezna vožnja. Više padavina očekuje se u celoj zemlji...U Beogradu je jutros oko 5.30 počeo da pada prvi sneg ove zime, a do sedam časova grad je već bio pod tanjim snežnim pokrivačem. Ulice...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.