Srbiju čeka haos: U 14 časova dolazi novo nevreme

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 12:42

Srbiju čeka haos: U 14 časova dolazi novo nevreme

Meteorolog Branko Spravalo rekao je da Srbiju u toku dana, od 14 časova, ponovo čekaju padavine sa lokalnom pojavom oluje.

Dodao je da očekuje da će biti slabijeg inteziteta nego prethodnog dana.

"Srećom, nisu svi delovi Beograda bili jednako pogođeni. U južnim delovima grada bilo je manje kiše. Ovo je sada bio tipičan primer prolaska izuzetno izraženog hladnog fronta. Sudarile su se dve različite vazdušne mase. Razlika je oko 20 stepeni između te dve vazdušne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mase", rekao je Spravalo.

Gostujući na TV Prva, istakao je da globalno otopljenje, osim povišenih temperatura dovelo i do veće vlažnosti, pa se ovakvi scenariji mogu očekivati češće u budućnosti.

"Globalno otopljenje osim što je dovelo do povišene temperture, dovelo je i do veće vlažnosti, to znači da će količina padavina biti veća, a one sve češće padaju u kratkom vremenskom intervalu, što dovodi do poplava kao što je bilo u Sloveniji. Svi ovi procesi su ubrzani zbog uticaja čoveka", navodi stručnjak.

Oluja koja je pogodila prestonicu u nekim delovima grada iščupala je drveće, a meteorolog ističe da se to dešava pri vetru od 100 km/h.

Danas i sutra ćemo opet imati lokalne pljuskove, ovde i u Vojvodini od 14 časova.

"Sutra na jugozapadu i zapadu biće oluja, u Beogradu i na severu ne, a od utorka stabilno vreme i postepeno toplije uz dosta svežija jutra. Tek krajem iduće nedelje možemo da očekujemo temperature oko 30 stepeni. U narednih deset dana ne bi trebalo da bude ovakvih oluja", kaže meteorolog Branko Spravalo.

Aleksandar Radosavljević iz uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica ističe da nije bilo ni nastradalih ni povređenih u oluji koja je juče zadesila Beograd.

"Nije bilo stradalih. Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica su juče tokom jutra obišli lokacije koje su ranije bile pogođene nepogodama i upozoravali građane na predstojeće nevreme. U toku dana i noći imali smo 75 intervencija koje su vezane za posledice nevremena. Tri spasavanja, dva lica zaglavljena u vozilu u vodi i jedno lice zaglavljeno u liftu usled nedostatka električne energije. Sve je to bilo u Beogradu, ukupno 138 vatrogasaca je bilo angažovano na ovim intervencijama", kaže Radosavljević

Navodi i da u Beogradu problem predstavljaju urbane poplave.

"Kišna kanalizacija ne može da prihvati tu količinu vode koja padne, pa ljudi često ostanu zaglavljeni na tim površinama. Upozorenje i danas ostaje na snazi, mi smo u pripravnosti, a ekipe već obilaze terene", rekao je Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.