Izvor: B92, 30.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji status kandidata u 2009.

Novi Sad, Brisel -- Evropska komisija u svom izveštaju "otvorila vrata" Srbiji da u 2009. stekne status kandidata za ulazak u EU, uz ispunjavanje određenih uslova, piše Dnevnik.

List navodi da je imao uvid u završni nacrt izveštaja Evropske komisije i dodaje da su ranije izjave komesara za proširenje EU Olija Rena da Srbija može doći do statusa kandidata u 2009, sada postale i zvanični stav Evropske komisije.

A kako navodi agencija Beta, Evropska komisija je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u godišnjem izveštaju ocenila da Srbija može veoma dobro da sprovede Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom i njegov prelazni trgovinski deo, jer ima sposobnu državnu upravu i ojačala je instrumente i mehanizme za evropsku integraciju.

Srbija je, kako se navodi, u stanju da 2009. dobije status kandidata za članstvo u EU, ali su nužne dodatne ekonomske i reforme u pravosuđu.

Vlada u Beogradu ostvarila je i za to nužan značajan napredak u saradnji s Haškim sudom, što ostaje jedan od ključnih prioriteta procesa pridruživanja EU. Hapšenje Radovana Karadžića je veliki korak ka punoj saradnji s Tribunalom u Hagu.

Nova vlada pokazala je "posvećenost" integraciji u Evropu, navodi se izveštaju, koji će biti objavljen zvanično 5. novembra, a u koji je imala uvida agencija Beta.

Takođe se kaže da su neophodni dalji napori srpskih vlasti za uspostavljanje nezavisnog, transparentnog i delotvornog sudstva. Zato što, kako se podvlači, "postoje praznine u zakonodavstvu" i nedovoljno su nezavisna nadzorna tela, a nedovoljno je učinjeno i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok je "pranje novca" takođe prisutna nevolja srpskog društva.

"Korupcija je opšteraširena i predstavlja ozbiljan problem za Srbiju", ocenjuje Evropska komisija, uz opasku da su problemi uočeni i u finansiranju partija, sukobu interesa, javnim nabavkama i procesu privatizacije.

Kad je reč o uslovima koje Srbija treba da ispuni da bi bile ukinute vize EU za srpske građane, predočava se da još ostaje dosta da se učini.

Iako je srpska skupština, u međuvremenu, usvojila neke zakone u tom pravcu, Evropska komisija ukazuje da Srbija jeste počela da izdaje biometrijske pasoše, ali da je i dalje manjkavo nužno zakonodavstvo o kontroli granica i još neki zakoni.

U izveštaju se pohvaljuje napredak na nekim sektorima medija, ali se ističe da "nikakav napredak nije ostvaren u istragama ubistava novinara 90-ih godina i pokušaju ubistva jednog novinara u aprilu 2007".

Evropska komisija smatra da su "odnosi između EU i Srbije bili pogođeni proglašavanjem nezavisnosti Kosova", aktivnosti vlade u Beogradu bile su obeležene tim činom, a izostao je i konsenzus o integraciji u Uniju.

EU o ekonomskim reformama u Srbiji

Srbija je napredovala u uspostavljanju delotvorne tržišne privrede, ali su nužni dalji napori da se srpska privreda srednjoročno osposobi i postane konkurentna na tržištu Evropske unije, ocenila je Evropska komisija u godišnjem izveštaju o evropskim reformama u Srbiji.

U sažetku izveštaja koji će biti objavljen 5. novembra, u koji je imala uvida agencija Beta, ističe se da je "srpska privreda nastavila snažan rast", iako je bilo i dobrih i loših rezultata u makroekonomskoj stabilizaciji.

Primećuje se da su "inostrane investicije pogođene zbog nestabilne političke klime".

"Strukturne reforme su usporene, a visoka nezaposlenost i rastući inflacioni pritisci su i dalje najveći izazovi", predočila je Evropska komisija, istakavši da je "održana široka podrška temeljima tržišne privrede".

Monetarna politika je omogućila Srbiji da 2007. godine postigne cilj u pogledu kontrole inflacije, "izvestan napredak je ostvaren u privatizaciji", a značajan uspeh je postignut na nebankarskom finansijskom sektoru.

U izveštaju se ukazuje i na to da je porasla "neuravnoteženost" u spoljnotrgovinskom bilansu, "kvalitet finansiranja je pogoršan, spoljni dug je porastao, a makroekonomska ranjivost je veća i zbog globalne finansijske krize".

"Poreska politika je i dalje ekspanzionistička i upliva na porast spoljnih debalansa, a stvara i inflacione pritiske u 2008", piše u izveštaju.

"Uprkos snažnom ekonomskom rastu poslednjih godina, nezaposlenost je i dalje veliki izazov. Ekonomiju istovremeno sve više pogađa nedostatak stručne radne snage", ukazala je Evropska komisija.

Ona navodi da je do "određenog pomaka došlo u privatizaciji kompanija i banaka u državnom vlasništvu", međutim konstatuje da "još nije uspostavljen konkurentan i dinamičan privatni sektor. Preterani birokratski zahtevi i komplikovano zakonodavstvo i dalje loše uplivaju na tržište".

"Zakonska predvidivost i poverenje u zakonski sistem su i dalje ograničeni", posebno u pogledu ostvarivanja vlasničkih prava, a uticaj države na konkurentnost je i dalje visok.

Zamašan sektor "sive ekonomije" postoji zbog slabih zakonskih okvira, neodgovarajuće poreske politike, slabosti u primeni zakona, uključujući suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, smatra izvršno telo Evropske unije.

U izveštaju se zaključuje da za Srbiju i njenu vladu "važni izazovi i dalje ostaju smanjivanje poreske osnove i efikasnost ekonomskih politika".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.