Srbiji smo pisali, Hrvatska vrši opstrukciju

Izvor: B92, 15.Jul.2019, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiji smo pisali, Hrvatska vrši opstrukciju"

Ministar civilinih poslova BiH rekao je da je o rešavanju granice prema Srbiji bilo pismenih obraćanja, ali nije odgovora, a u slučaju Hrvatske ima opstrukcija.

Ministar civilinih poslova BiH Adil Osmanović je to rekao za sarajevsku N1 televiziju istakavši da je sa Srbijom nesporno 90 odsto granice.

Osmanović je rekao da uz objašnjenje da je Komisija za granice BiH upućivala poziv zvaničnoj komisiji za granice Srbije, kao i da je upućeno i pismo pravobranilaštvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je trebalo da se obrati medjunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta.

Međutim, kako kaže, pojedini članovi pravobranilaštva su to osporili i ne žele da zaštite pravo BiH.

"Pojedinci ispred HDZ-a nisu želeli da se zaštite prava BiH o slobodnom izlazu na more, oni pojedinci koji rade u institucijama BiH. Kada je u pitanju granica sa Srbijom vidimo da se SNSD očigledno zalaže više za prava Srbije nego za prava BiH u pogledu hidroelektrane Bajina Bašta-Zvornik", rekao je Osmanović.

Istovremeno, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da je to pitanje nebitno.

"Što se tog prostora tiče, koji je problematičan, i s jedne i s druge strane su isključivo Srbi. Republika Srpska i Srbija, u tom pogledu, mi to pitanje iz RS posmatramo kao nešto nevažno i nebitno", rekao je Dodik.

Politički analitičar Adnan Huskić ističe da je Crna Gora jedina država u regionu koja ima jasno definirane granice, kao i da je demarkacija granica jedan od uslova za ulazak BiH u Evropsku uniju.

"Mislim da od demarkacije granica jako puno zavisi kakav će biti dalji princip rešavanja drugih ili većih bilateralnih sporova koji postoje u regionu. Prvenstveno pitanja Kosovo-Srbija. Ukoliko u tom smislu vidimo da počinje da se uvodi neki drugi princip, a to je princip razmene teritorija, poklapanja nacionalnih sa državnim granicama, tada bi to mogao biti problem", kazao je Huskić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.