Srbiji preti gigantski svinjski korov

Izvor: BKTV News, 27.Jul.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji preti gigantski svinjski korov

Gigantski svinjski korov koji je u Nemačkoj proglašen za najotrovniju biljku, nikao je u Mađarskoj pa bi uskoro mogao da se pojavi i u Srbiji.

U Srbiji postoji sijaset opasnih biljaka koje su opasne po zdravlje, ali i po život. Najčešće je opasno jesti ih, ali nekada je opasan i bilo kakav kontakt. Najčešće rastu u šumama i vlažnim područjima, napadaju bukvalno sve organe.
Gigantski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum) može da izazove slepilo i ozbiljna oštećenja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kože. Naime, ova biljka sadrži jedinjenje furokumarin koje prilikom dodira prodire kroz epidermis i izaziva teška oštećenja kože i to ako se koža izlaže sunčevom zračenju.
Sok biljke takođe može da izazove slepilo ukoliko dođe u kontakt sa očima. Na društvenim mrežama već se širi upozorenje da ako u Srbiji neko vidi ovu biljku nikako ne dolazi u dodir sa njom. Uz upozorenje su objavljene i uznemirujuće fotografije opekotina na nogama koje svinjski korov nanosi čoveku.

”Jako je invazivna, brzo se širi, mnogo je toksičnija od njene srodnice mečje šape, tako da je zabeleženo puno slučajeva trovanja i fotodermatitisa, oboljenja kože. U nekim zemljama Zapadne Evrope preporučuje se njeno iskorenjivanje, a u Nemačkoj je proglašena za najštetniju i najtoksičniju biljku 2008. godine sa preporukom za njenim iskorenjivanjem”, priča Slavoljub Tasić, farmaceut u Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”.
Tasić dodaje da je zbog blizine Mađarske moguće da se biljka pojavi u Srbiji, ali da za sada nema saznanja o tome. Isti odgovor dobili smo i od dr Branislava Šilera, naučnog saradnika Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.
”Reč je o vrsti koja potiče iz centralne Azije, ali se kao ukrasna biljka gaji u vrtovima širom Evrope i Severne Amerike, pa se tako proširila i na divlja staništa. Može da naraste i do 5,5 metara za samo jednu godinu”, ističe dr Šiler.
Iako je poznata pod nazivom svinjski korov, ova biljka veoma je lepog izgleda. Odlikuju je beli cvetovi, debela tamno crvenkasto-ljubičasta stabljika i pegave stabljike lista koje su šuplje i proizvode čvrste čekinje. Svinjski korov može se suzbiti iskopavanjem, odsecanjem cvetova, košenjem, ispašom.
Izvor: blic.rs
The post Srbiji preti gigantski svinjski korov appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Srbiji prijeti korov koji može da izazove sljepilo

Izvor: BanjalukaLive.com, 27.Jul.2014

Gigantski svinjski korov koji je u Njemačkoj proglašen za najotrovniju biljku, nikao je u Mađarskoj pa bi uskoro mogao da se pojavi i u Srbiji. U Srbiji postoji sijaset opasnih biljaka koje su opasne po zdravlje, ali i po život. Najčešće je opasno jesti ih, ali nekada je opasan i bilo kakav kontakt....

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.