Izvor: B92, 19.Jun.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji nedostaje 50 mamografa

Beograd, Sidnej -- Svake godine u Srbiji otkrije se 4.000 novoobolelih žena od raka dojke, a umre njih oko 1.500, piše Danas.

Otkrivanjem bolesti u početnoj fazi visoka smrtnost mogla bi da bude značajno umanjena, ali Srbiji u ovom trenutku nedostaje 50 mamografa, koji bi bili raspoređeni po zdravstvenim centrima i domovima zdravlja širom zemlje, piše list. U više od 90 odsto slučajeva rak dojke u početnim fazama izuzetno se uspešno leči.

Poređenja radi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susedna Hrvatska, sa 4,5 miliona stanovnika, ima stotinu tih aparata, a Srbija, u kojoj živi 7,5 miliona građana, ima tek 40 mamografa u državnim ustanovama.

"Skrining program za rak dojke je u pripremi, slično onom koji počinje da se realizuje za rak grlića materice, ali njegova realizacija neće biti moguća bez nabavke mamografa", rekla je za Danas Ana Jovićević-Bekić, direktorka Službe za organizaciju i planiranje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Danas znamo da preventiva nije luksuz, već najbolje i najracionalnije rešenje. Do kraja godine, biće završen program za organizovani skrining za rak dojke. Kako je predviđeno, pozivi će ženama biti upućivani na kućnu adresu, sa zakazanim terminima pregleda dojki", najavila je Ana Jovićević-Bekić.

Podsetimo, B92 sprovodi humanitarnu akciju čiji je cilj da se prikupe sredstva za kupovinu prvog pokretnog digitalnog mamografa u Srbiji, uređaja koji predstavlja jedan od uslova rane dijagnostike raka dojke na nacionalnom nivou. Više informacija s tim u vezi možete pročitati ovde.

Rentgenski snimak dlake otkriva rak dojke

Australijska kompanija "Fermiskan" razvila je prvi test na svetu kojim rentgenskim snimkom samo jedne dlake iz ženske kose može da se otkrije rak dojke, objavljeno je u Sidneju.

Ova metoda zasniva se na otkriću australijske fizičarke Veronike Džems da rak dojke menja molekularnu strukturu dlake, što se može detektovati tzv. "sinhrotronskom" rentgenskom tehnologijom, prenosi agencija Kjodo.

To može da predstavlja revoluciju u dijagnostici raka dojke, jer se ranim otkrivanjem ovog oboljenja povećava verovatnoća preživljavanja i ostavlja širi izbor terapije, navode u kompaniji "Fermiskan".

Prednosti tog dijagnostičkog metoda su neinvazivna priroda, to što je pogodan za žene svake životne dobi i njegova relativna pouzdanost u poređenju s nekim drugim metodama.

Efikasnost ove metode ispitana je nedavno na 2.000 Australijanki, a rezultati su upoređeni sa nalazima klasičnih dijagnostičkih metoda - mamografije i ultrazvuka.

Ustanovljeno je da je tačnost dijagnoze kod ovog metoda 69 odsto. Tačnost je donekle ometena kad je u pitanju kosa na koju je stavljena trajna, koja je bila farbana ili ispravljana. Kad bi iz testiranja bila isključena hemijski tretirana kosa, tačnost ove metode bila bi 75 odsto.

Stručnjaci veruju da bi se pouzdanost ovog testa popravila ukoliko bi žene pre njegove primene sačekale mesec dana da im izraste nova kosa.

Ijan Olver, šef Australijskog saveta za rak, smatra da je ipak važno da Australijanke ne dožive ovaj test kao zamenu za mamografiju, koja se vrlo uspešno primenjuje u toj zemlji.

Računa se da će ovaj test biti komercijalizovan u Australiji do kraja 2008. godine, dok će njegovo kliničko ispitivanje u Japanu i Evropi početi u narednih nekoliko meseci.

Dejvid Jang, direktor kompanije "Fermiskan", kaže da nova dijagnostička metoda predstavlja naročitu pogodnost za zemlje u razvoju, budući da su troškovi primene drugih metoda izuzetno visoki, a izostanak rane dijagnoze odgovoran je za više od 50 odsto smrtnih slučajeva kod raka dojke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.