Srbiji ne pripada uloga zločinca

Izvor: RTS, 17.Okt.2009, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji ne pripada uloga zločinca

Srbi su narod na Balkanu koji čini najveći doprinos prevladavanju prošlosti, rekao predsednik Boris Tadić u intervjuu nemačkom "Veltu", naglasivši da odbija ulogu zločinca za Srbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da su Srbi narod na Balkanu koji čini najveći doprinos prevladavanju prošlosti i naglasio da odbija ulogu zločinca za Srbiju.

"Na žalost, jedini sam predsednik koji se izvinio za zločine svoje zemlje i smatram da je zaista za žaljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što su ostali predsednici propustili da se izvine za krvoproliće i užase, počinjene nad mojim narodom. Ulogu zločinca za Srbiju moram da odbijem. Bio je to građanski rat u kome su svi učestvovali. Svi se moramo odrediti prema našoj odgovornosti'', rekao je Tadić u intervjuu nemačkom dnevniku "Velt".

''Mi našu prošlost moramo rasvetliti. Kada je Karadžić bio uhapšen, nemački kancelar Angela Merkel me je pozvala da bi mi čestitala. Upitala me je da li sam zadovoljan, a ja sam rekao da nisam i da ću to biti tek onda kada Mladić bude uhapšen", dodao je Tadić.

Predsednik Srbije je, takođe, rekao da ga glasine, koje se pojavljuju u evropskim medijima, o tome da je Ratko Mladić pod zaštitom bezbednosnog aparata, čine nesrećnim.

''Naš policijski aparat je od vrha do dna koncentrisan na hvatanje Mladića. To kažu, takođe, i međunarodni bezbednosni eksperti. Od 46 lica, koje je optužio Tribunal, Srbija je do sada izručila njih 44, uključujući dva nekadašnja predsednika naše države", podsetio je Tadić.

Bez nasilja u rešavanju političkih problema 

Govoreći o predstojećoj poseti ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji i, komenatrišući opasku "Velta" da bi Srbija trebalo da se distancira od Rusije ako želi da pripada Evropi, predsednik Srbije je rekao: ''Srbija nema razloga da ima veću distancu prema Rusiji nego Nemačka. Vaša zemlja ima isto tako funkcionalne odnose sa Rusijom, kao i mi, verovatno čak i tešnje".

Podsetivši da je Nemačka posrednik između Rusije i Evrope, Tadić je izrazio nadu da i Srbija može da igra sličnu ulogu.

"Što se našeg političkog sistema tiče, mi se jasno orijentišemo na Evropsku uniju, naš odnos prema Briselu ima ključnu poziciju. Naš sistem je, uostalom, vrlo sličan nemačkom'', ukazao je Tadić.

Na pitanje lista o stavu Srbije prema gruzijskom pitanju, Tadić je rekao: "Tema Gruzije je za nas veoma senzibilna. Srbija ne može da preduzme ni implicitne, a ni eksplicitne korake koji bi ugrozili naše legitimne interese na Kosovu. Odbijamo nasilje u rešavanju političkih problema".

Zbog toga je Srbija, podvukao je Tadić, problem Kosova izvukla iz političke sfere i obratila se Međunarodnom sudu pravde, koji treba da razjasni da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bila pravno.

List za predsednika Srbije konstatuje da važi kao pokretačka sila približavanja EU, ali da kada je reč o statusu Kosova zastupa nepopustljivu poziciju Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.