Srbiji 120 miliona evra

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 120 miliona evra

Evropska komisija odobrila je Srbiji budžetsku pomoć od 120 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Odlukom EU Srbiji se otvaraju mogućnosti za brže korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova.

Evropska unija odobrila je vanrednu budžetsku pomoć Srbiji iz pretpristupnih fondova, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, posle razgovora sa evropskim komesarom za finansije Hoakimom Almunjom.

Srbiji se pruža mogućnost da na fleksibilniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način koristi sredstva iz pretpristupnih  fondova, koja bi po olakšanoj i ubrzanoj proceduri mogla da se troše.

Međutim, uslovi pod kojima će novac od pomoći Evropske unije biti trošena, biće poznati u aprilu, posle posete misije Unije Beogradu.

Đelić je ranije saopštio da je od Evropskog komesara za nauku i istraživanje Janeza Potočnika zatražio podršku za nameru Beograda da od Evropske investicione banke zatraži pozajmicu od 200 miliona evra za projekat insfrastrukture za srpsku nauku i istraživanje.

Đelić je takođe naveo da je od Evropske komisije zatražio podršku za dogovor sa privatnim evropskim bankama u Srbiji, kako bi one odložile plaćanje u ovoj godini dospelih dugova srpskih privatnih firmi od pet milijardi evra.

Potpredsednik je zatražio da te evropske privatne banke učestvuju u podršci za prevazilaženje srpskog budžetskog deficita.

To bi, kako je rekao, bio "elemenat solidarnosti", imajući u vidu da su te banke ostvarile znatne profite u Srbiji. A "zajednički je interes", zaključio je Đelić, "da se održi ekonomska sposobnost Srbije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.