Srbija znacajno doprinela borbi protiv trgovine narkoticima

Izvor: Studio B, 01.Jul.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija znacajno doprinela borbi protiv trgovine narkoticima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal dali su značajan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika, istaknuto je na konferenciji u Madridu.

U akcijama pod nazivom "Vinetu" zaplenjeno je tri i po tone kokaina, oko 10 miliona evra u gotovini i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima, a rezultat je ostvaren zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << australijske, hrvatske i crnogorske policije, navodi se u saopštenju MUP-a.

U Srbiji je više od godinu dana vođena operativna obrada i predistražni postupak.

Na osnovu prikupljenih podataka zaplenjena je velika količina kokaina, koji se dovodi u vezu sa srpskim državljanima, osumnjičenim da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,4 tone kokaina, od ukupne zaplenjene količine, ističe se u saopštenju.

Pojedinačno najveće zaplene realizovane su na jahtama "Amsterdam" i "Martela", a u vezi sa tim pokrenuti su krivični postupci protiv srpskih državlJana: N. D. (63), G. P. (63), D. V. (49), D. Ž. (55), S. J. (41), S. V. (46), N. P. (34) i I. G. (30). Kodni naziv sprovedene akcije dat je po imenu vođe organizovane grupe čije ime je Vinetu, inače crnogorski državljanin koji je živeo i radio u Španiji.

Ocena svih država koje su aktivno učestovale u presecanju ovog krijumčarskog kanala, bila je da su svi partneri u velikoj meri doprineli da njihov zajednički rad rezultira jednom od najvećih zaplena kokaina u Evropi i uspešnom otkrivanju i procesuiranju pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Na konferenciji je istaknuto da su izuzetno veliki doprinos dali partneri iz Srbije, a posebno ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na konferenciji su učestvovali Dijana Hrkalović, zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova, Dejan Kovačević, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije i Miloko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.