Srbija zna šta Brisel traži, Zagreb da ne diže retoriku

Izvor: B92, 07.Jul.2016, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija zna šta Brisel traži, Zagreb da ne diže retoriku"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je Srbija u dovoljnoj meri upoznata sa sadržajem pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24.

Ona je dodala i da nema potrebe da Hrvatska "podiže retoriku" po tom pitanju.

Upitana da komentariše izjavu hrvatskog ministra Mira Kovača, koji je rekao da Srbija ne zna šta piše u pregovaračkom okviru za ta poglavlja, Joksimović je rekla da je pregovarački okvir za ta poglavlja odavno poznat, a da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovaračka pozicija, na koju je, kaže, Kovač možda mislio, danas usvojena na Komitetu stalnih predstavnika zemalja, te da će biti poslata Vladi Srbije.

"Mi smo dovoljno upoznati sa tim šta piše u pregovaračkoj poziciji i nema potrebe za dizanjem takve vrste retorike", rekla je Joksimović.

Ministarka je navela da Srbija nije članica EU i da ne učestvuje u pisanju pregovaračke pozicije, ali da je proces evropskih integracija transparentan.

"Ne bih volela da tumačim reči ministra Kovača - da on poziva na neku vrstu netransprarentnosti", rekla je Joksimović.

Ona je navela da Srbija nikada ne podiže tenziju, iako to nekad donosi političke poene.

"Pa kad zaoštrite, ispadnete mnogo pametniji i jači. Za nas je važno da držimo naš kurs i vodimo računa o sebi, a sve drugo je stvar drugih država i neka govore i ponašaju se onako kako misle da treba", rekla je Joksimović.

Dodala je da se njen kolega Kovač vrlo često obraća domaćoj javnosti u Hrvatskoj, te da ona često, kako je navela, ne reaguje na neke izjave koje nisu do kraja istinite.

Zaključila je da je Srbija ozbiljna i odgovorna država i da će tako nastaviti da se ponaša u evropskim integracijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.