Srbija u vrhu po alkoholizmu među evropskim zemljama

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u vrhu po alkoholizmu među evropskim zemljama

Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj o potrošnji alkohola i alkoholozmu u svetu.

Prema tim podacima, u Srbiji alkohol uglavnom piju muškarci, i to preko 27 litara čistog alkohola u toku jedne godine.

U izveštaju SZO navodi se da je Srbija zemlja srednjeg rizika, po pitanju potrošnje i zloupotrebe alkohola. Zanimljiv je podatak da više od polovine populacije starije od 15 godina najradije pije pivo, dok ostali u podjednakom odnosu vole da konzumiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vino i jača pića (rakija, votka, džin...). Takođe, prema podacima SZO, pivo je postalo omiljeno piće u Srbiji oko 2005, dok je do tada Srbin radije pio jača pića.

Osobe starije od 15 godina, koje su se izjasnile da piju alkohol, u proseku popiju 19 litara čistog alkohola godišnje. Od toga, čak 27 litara popije muškarac, a žene tri puta manje, oko 10 litara. Takođe, teškom opijanju su skloniji muškarci, i to u odnosu 9:1.

Kada se uzme prosečna vrednost popijenog alkohola, ispostavi se da sa 19 litara čistog alkohola po glavi stanovnika (starijih od 15 godina, koji su se izjasnili da konzumiraju alkohol), Srbija zauzima sam vrh liste Evropskih zemalja po konzumaciji alkohola. Tako sve zemlje regiona, osim Rumunije, imaju manju potrošnju alkohola po glavi stanovnika.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.