Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u temelju evropske ideje

Kada je Zevs oteo lepu Evropu, nije bio svestan da je ona mnogo više, da je ona ideja. Obline ili geografske granice Evrope i dan-danas se samo naziru, prelivajući se preko Urala, Crnog mora i Bosfora. Evropa kao magnetna sila privlači svoje susede i tera ih da se menjaju, da se evropeizuju, prihvatajući pravila koja se nazivaju pravnim tekovinama Evropske unije.

Ona su utemeljena na Rimskom sporazumu čiji pedeseti rođendan obeležava ovogodišnju proslavu Dana Evrope. Istorijat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU podsetiće nas da se radi o integrativnom procesu u okviru kojeg su se prevazilazile prepreke i rušile zabrane, te da i sadašnja kriza prouzrokovana nedonošenjem ugovora o evropskom ustavu čeka svoje rešenje, na šta poziva i skoro doneta Berlinska deklaracija. Istorija evropske ideje govori o Evropi kao vodilji promena ne samo na kontinentu već i u celom svetu. Evropa je proizvela i izvezla načela tolerancije, ravnopravnosti, slobode, demokratije. Danas se Evropa, iako ne uvek dovoljno postojano, bori za najviši stepen demokratske vladavine, a to je vladavina prava. Evropa je prvak u zaštiti ljudskih prava, a Sud za ljudska prava u Strazburu jedno od retkih mesta u svetu gde su ljudska prava više od moralnog načela čineći ono što pravnici nazivaju pozitivno pravo, odnosno pravo koje vuče pravne posledice.

Srbija i njen narod aktivno su učestvovali u izgradnji evropske ideje. Preporod Evrope bio je i preporod Srbije koji su vukli Prečani kao Dositej Obradović, ali i takozvani francuski đaci, mladi Srbi koji su učestvovali u reformama Srbije sa znanjem stečenim u Francuskoj na inicijativu kralja Aleksandra i vrhunske diplomate kakav je bio Čedomilj Mijatović. Parlamentarna demokratija u Srbiji bila je primer okruženju i poslužila je kao temelj za prvu Jugoslaviju koja je i sama, iako nam se to danas čini ironičnim, bila doprinos evropskoj ideji udruživanja naroda. Dimitrije Mitrinović, koga opisuju kao pesnika, filosofa i revolucionara, zalagao se zajedno s Britancima i drugim Evropljanima za ujedinjenu Evropu. U nedavnoj srpskoj istoriji veliki Evropejac među Srbima bio je Zoran Đinđić koji nas je često podsećao da je za preporod potreban napor svakog pojedinca jer Srbija je zbir svih nas. Vratimo se evropskoj Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.