„Srbija u doba korone - činjenice i dostignuća“ sa sudijom Majićem o pravosudnom sistemu ...

Izvor: Beta, 20.Apr.2021, 11:30

„Srbija u doba korone - činjenice i dostignuća“ sa sudijom Majićem o pravosudnom sistemu ...

Prema istraživanju OEBS-a, broj predmeta u sudnicama za vreme pandemije, pao je za od 15 do20 % u odnosu na broj u uslovima pre pandemije, navodi sudija Miodrag Majić u video klipu serijala „Srbija u doba korone: činjenice i dostignuća“.Od ukupnog broja predmeta koji su završeni presudom kojom je određen pritvor, 2/3 se odnosilo na nepostupanje po zdravstvenim propisima, prenošenje zarazne bolesti, nasilje u porodici i na krivično delo izazivanje panike i nereda.Broj pritvora za ova krivična dela 10 je puta viši nego što je bio pre pandemije. Sudija Majić navodi i da je povećan broj osuđujućih presuda i to zbog bojaznida se delo ne ponovi.Upoređujući vanredno stanje iz prošle godine sa prethodnim vanrednim stanjima, sudija Majić ističe da su u pravosundom sistemu i tada kao i sada, vladali euforija i pritisak vlasti. Sve ekspresne odluke nastaju iz želje da se pokaže kako će pravosuđe stati na branik otadžbine. Sud nikada ne može biti isključivo malj, a ne štit, i to važi u svim situacijama.Sudija Majić komenatriše i uvođenje vanrednog stanja 2020. i različita tumačenja s aspekta prava.Ustavni sud, kao najviše telo kome se obraćamo u situacijama vanrednog stanja, bio je pasivan. Doneo je odluku o odbacivanju Inicijative za ocenu ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Majić: Tokom vanrednog stanja češće predlagan pritvor, znatno manje suđenja

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2021

Dve trećine predmeta u kojima je određivan pritvor u vreme vanrednog stanja odnosio se na nepostupanje po zdravstvenim propisima, na prenošenje zarazne bolesti, nasilje u porodici i izazivanje panike i nereda, izjavio je sudija Miodrag Majić, a saopštio danas Evropski pokret u Srbiji.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.