Izvor: B92, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija treba da spremi amandman

Drašković: Smatram da mi moramo da pokazzemo maksimalnu konstruktivnost prema celom tom dokumentu dok se odredbe kreću u okviru mandata koji je dobio Ahtisari a to je da se bavi statusom Kosova. Istovremeno, na sve međunarodne adrese – I Kontakt grupu I Savet bezbednosti UN poslati prigovor da je u nekim delovima g. Ahtisari izašao iz svog mandata baveći se statusom Srbije. Tako što je pomerio njene međunarodno priznate granice što je direktno protivno članu 1. Povelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN-a. Takav jedan amandman mogao bi da glasi na primer ovako "odredbom ili primenom ovog sporazuma ne mogu se ni menjati ni preimenovati postojeće međunarodne granice na Balkanu”.

B92: U Srbiji dodatno postoji i taj problem što se ne šta ko radi, ko ima tehnički, a ko stvarni mandat da to učini?

Drašković: Lično mislim da kada su u pitanju državne granice države Srbije niko ne može da kaže 'ja nemam mandat da branim svoju državu i njene granice'. Mislim da smo čak obavezni svi da branimo granice Srbije. Mogućnosti je mnogo. Siguran sam da će ta konačna verzija, predlog gospodina Ahtisarija, stići u Savet bezbednosti tokom marta, ali da tada neće biti rasprave već u aprilu ili u maju. Tada predsedavaju Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Ne verujem da bi, uz ovaj amandman koji bi stigao od šefa srpske države, SB uopšte mogao da pogazi teritorijalnu celovitost jedne svoje članice. Apsolutno to smatram nemogućim. Najmanje zbog činjenice što su tamo Rusija i Kina, ne verujem da može da se pogazi princip teritorijalnog integriteta Srbije. Opet mi se čini najrealnijim rešenje da će se SB odlučiti za neki kompromis, da poštuje oba principa – da teritorijalna celovitost ostane Srbiji, a da Albanci dobiju pravo na samoopredeljenje što im Ahtisarijev papir apsolutno obezbeđuje. Znači, treba se izboriti za teritorijalnu celovitost Srbije i, u onom delu dok Ahtisari hoda u okviru svoga mandata, boriti se za još bolju poziciju Srba na Kosovu. To je ono što se mora činiti. E sad, kakav će stav zauzeti SB zavisi od Beograda. Bez Beograda teško da može išta. Svojom porukom da Rusi ne mogu biti veći Srbi od Srba i da će Rusija podržati Srbiju u svakom njenom stavu koji bude jedinstven, kao da nam je poslata poruka da nas ne mogu podržati, jer mi nećemo nikad oko bilo čega, pa ni oko granica svoje države, biti jedinstveni. Mi imamo danas jednu neodgovornu lepezu političkog ponašanja, ne danas, konstantno. Jedni su se zalagali za podelu Kosova, jedni su govorili da je dobro da bude nezavisno, treći da je Kosovo kamen o vratu Srbiji, četvrti su govorili "nek ode Kosovo mi ćemo se malo buniti, bićemo 'konstruktivno protivni', da se malo našalim, nećemo nikakve probleme praviti" Iz toga se stiče zaključak da se granice Srbije lako mogu pomeriti, a da to ne izazove nikakav osećaj, čak ni frustriranosti nacije, ni njenog poniženja. Ja sam uvek govorio da mi je teško da zamislim da će opstati visok procenat evroentuzijazma u Srbiji ukoliko se tako dramatično pomere državne granice i na teritoriji Srbije promoviše albanska država. Govorio sam da bi ogromna većina Srba to primili sa osećajem poniženja. Ja sam iz sveta slušao ovakve odgovore: mi nemamo nikakve indicije da bi većina naroda to primila sa osećajem poniženja. A nemaju ih upravo zbog ove šarolike lepeze ponašanja. Mislite da su Albanci jedinstveni? Nisu, ali su disciplinovani i jedinstveni.

B92: Da li greše oni koji prevelike nade polažu u Moskvu?

Drašković: Rusija je velika sila. Svaka velika sila ima velike i male interese. Kada dođe vreme da se odluči, svaka velika sila žrtvuje male interese, a zadržava velike. Veliki interesi Rusije su strateško partnerstvo i saradnja sa EU i SAD. Kada je reč o Kosovu, čini mi se da Rusiji odgovara bilo koja solucija. Osim jedne - da se Kosovo definiše kao jedinstven slučaj. Primetićete da je gospodin Ahtisari u svom tekstu izbegao da to pomene.

B92: Ali je upravo to rekao na konferenciji za štampu.

Drašković: Drugo je to šta se govori. U papir se gleda, a u papiru ne piše da je Kosovo jedinstven slučaj. A Rusija time dobija odrešene ruke da bilo koje rešenje za Kosovo bude presedan, pelcer za rešenje u Abhaziji, u Moldaviji, odnosno Pridnjestrovlju"

B92: Mislite da je to taj džoker, kako ga vide neki analitičari?

Drašković: Da, ali istovremeno pozicija Kine nije zadovoljena. Jer, ono što odgovara Rusiji ne mora, u ovom slučaju, da odgovara Kini. Jer ako Kosovo bude presedan, onda bi moglo da bude presedan i za Tajvan. Doduše, taj presedan neće biti, jer je Kina, kao super sila, u stanju da spreči nezavisnost Tajvana ma koliko se oni na to pozivali. Naša je obaveza da pokušamo da u Savetu bezbednosti kapitalizujemo ove činjenice koje su na našoj strani. Ja znam da u međunarodnim odnosima vlada sila, ali ne slažem se da međunarodno pravo uopšte ne postoji. Ako su nam činjenice toliko jake, na kraju neće biti da će baš svi u Savetu bezbednosti pognuti glave pred bilo čijom silom.

B92: Kako tumačite današnji komentar Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije, da Vladimir Putin nikada nije rekao da će uložiti veto u SB zbog Kosova?

Drašković: Ranija izjava predsednika Putina bila je veoma jasna. Ja ću je gotovo doslovce citirati: Rusija se neće ustezati od moguće upotrebe veta u SB ukoliko predloženo rešenje za Kosovo bude protivno interesima Rusije. Nije rečeno Srbije, nego Rusije. Ukoliko Kosovo bude određeno kao specifičan slučaj koji se nigde drugde ne može primenjivati. Tako je to trebalo protumačiti. Pozicija je veoma jasna. Mesec, dva nakon te izjave Putin je u svom takozvanom intervjuu sa narodom, televizijskom, rekao da je Rusija privržena principima teritorijalne celovitosti mada, dodao je, treba imati u vidu i činjenicu da postoji i princip prava naroda na samoopredeljenje. Tu je pozicija Rusije koja nama maksimalno koristi. Rusija je privržena principu teritorijalne celovitosti, tom principu privržena je i Kina. Mi to možemo kapitalizovati u SB i odbraniti teritorijalnu celovitost svoje države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.