Srbija sve bliža EU

Izvor: RTS, 12.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sve bliža EU

Pridruživanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji postojano napreduje, mada sporo, a Srbija je blizu ispunjavanja svih uslova za uspostavljanje najtešnjih odnosa s Unijom", istaknuto u dokumentu "Zajamčiti bezbednost u svetu koji se menja", koji su usvojili lideri EU.

Ulazak novih zemalja u članstvo Evropske unije je doveo do jačanja demokratije i napretka u Evropi, ocenili su lideri EU na završenom samitu u Briselu.

"Prilike na Balkanu se poboljšavaju. Pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji postojano napreduje, mada sporo, a Srbija je blizu ispunjavanja svih uslova za uspostavljanje najtešnjih odnosa s Unijom", istaknuto je u dokumentu pod naslovom "Zajamčiti bezbednost u svetu koji se menja", koji su usvojili šefovi država ili vlada evropske dvadesetsedmorice.

Taj dokument je pripremio visoki predstavnik EU Havijer Solana i u njemu se naglašava da ulazak novih članica u redove evropske dvadesetsedmorice "i dalje na našem kontinentu predstavlja moćnu pokretačku snagu za stabilnost, mir i reforme".

S Turskom su, kako je navedeno, počeli pregovori o članstvu 2005, a na zapadnom Balkanu "pregovori o članstvu s Hrvatskom napreduju dobrim ritmom", dok je Makedonija "stekla status kandidata za članstvo".

"Potpisani su sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju sa svim zemljama zapadnog Balkana. Srbija je blizu ispunjavanja svih uslova za uspostavljanje najtešnjih odnosa sa Evropskom unijom".

"Evropska unija i dalje igra važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, ali uprkos napretku, nužno je da domaći politički vođi ulože više napora za otklanjanje prepreka za reforme", navodi se u dokumentu o "složenim bezbednosnim izazovima i pretnjama s kojima se suočava EU, dvadeset godina posle okončanja hladnog rata".

Takođe se ističe da je "Euleks u fazi razmeštanja na Kosovu, što je dosad naša (EU) najveća civilna misija u sklopu zajedničke spoljne i bezbednosne politike". Evropska unija će, kako se kaže, nastaviti da Kosovu "pruža bitnu ekonomsku pomoć, a saradnja i dobrosusedski odnosi su nužni u celom regionu".

Nerešeni problemi na Bliskom istoku 

U analizi EU se podvlači da su i dalje nerešeni problemi na Bliskom istoku i drugim delovima sveta, "a drugi su izbili u našem susedstvu". "Neuspešne države ugrožavaju našu bezbednost kroz organizovani kriminal, ilegalnu imigraciju i, u poslednje vreme, gusarske napade".

"Terorizam i organizovani kriminal su se razmahali i predstavljaju novu pretnju, čak i unutar evropskih društava". Iranski nuklearni program je osetno napredovao i postao pretnja za stabilnost regiona i celokupni poredak neširenja oružja masovnog uništavanja, upozorava se u studiji koju je predstavio Solana.

Takođe se predočava da je mondijalizacija omogućila širenje svetske finansijske krize, prouzrokovala međupovezanost u svetu, dok su "arterije našeg društva, informacioni sistemi i energetika, postali ranjiviji...a zagrevanje planete i narušavanje prirodne okoline menjaju lice planete".

Evropska unija, pored širenja prostora slobode, demokratije i napretka kroz proces pridruživanja evropskih zemalja svojim redovima, gradi i sistem odbrane i bezbednosti, uključujući vojne snage za mirovne operacije i rešavanje kriza.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je, na završetku zasedanja, naglasio da je među evropskom dvadesetsedmoricom postignut jasan dogovor da Evropa s bezbednosnim izazovima mora da se suoči u partnerstvu s NATO i SAD, ali tako da ima sopstveni odbrambeni kapacitet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.