Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija se udaljava od EU"

Beograd -- Milica Delević-Đilas smatra da je Srbija udaljenija od EU nego pre godinu dana, kada su prekinuti pregovori o pridruživanju Uniji.

"Danas smo dalje od toga jer prosto ne vidim mogućnost da se nakon svega onoga što se desilo u Skupštini formira vlada koja bi garantovala obnovu poverenja i činjenje onih koraka koji su potrebni da bi se nastavila saradnja sa Haškim tribunalom", rekla je ona, gostujući u Kažiprstu Radija B92.

"Svaka politička odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima nekakvu svoju funkcionalnu dimenziju i svoju cenu, i mislim da bi bilo dobro da se o toj ceni razgovara pre nego što se ona plati, a ne nakon što se plati", kaže ona.

"Ako kažete da ste se opredelili da krenete jednim putem, a onda svi vaši koraci govore u prilog činjenici da vi niste krenuli tim putem, onda ima osnova i da oni koji vas čekaju da se na kraju tog puta nađete, preispituju svoju odluku", kaže Đilasova.

Utisak da integracije nisu prioritet

Iz poslednjih dešavanja na političkoj sceni stiče se utisak da evropske integracije Srbiji nisu prioritet, kaže za B92 Ksenija Milivojević iz Evropskog pokreta.

Ona kaže da su odlaganje potpisivanja sporazuma o viznim olakšicama i otkazivanje ceremonije Saveta Evrope samo prve reakcije evropskih institucija na izbor Tomislava Nikolića i mogućnost da vladu formiraju DSS i radikali. "Ono što bi dalje moglo da se desi eventualno je zamrzavanje procesa", kaže ona.

"Ne možemo da govorimo o prekidu procesa jer su pregovori prekinuti već nešto više od godinu dana, ali moglo bi da se desi eventualno da se ne potpiše sporazum o viznim olakšicama, što bi bilo štetno za sve građane i moglo bi da se desi da se prosto ceo proces evropske integracije i sve ono što on podrazumeva i u političkom i u ekonomskom smislu zamrzne do daljnjeg", kaže ona.

"Bojim se da ulazimo u jednu situaciju gde će biti teško, a praktično i nemoguće nadoknaditi izgubljeno vreme", navodi Milivojevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.