Srbija se suprotstavlja hibridnom uticaju spolja. Zapad dosledno sprovodi svoje podrivačke aktivnosti

Izvor: B92, 25.Jan.2024, 11:06

"Srbija se suprotstavlja hibridnom uticaju spolja. Zapad dosledno sprovodi svoje 'podrivačke' aktivnosti"

Iskreno želim rukovodstvu Srbije da nastavi da brine o istinski interesima zemlje, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Želim rukovodstvu Srbije da ne sledi one koji pokušavaju da primoraju Beograd da žrtvuje svoju samostalnost i odrekne se nacionalnog ponosa i identiteta, poručuje Zaharova.

Zapad dugo i dosledno sprovodi svoje "podrivačke" aktivnosti protiv Srbije u cilju da joj oduzme suverenitet i pravo da po sopstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nahođenju određuje razvoj. Tera Beograd da se pridruži sledbenicima kulta "ukidanja" Rusije i da odustane od svojih temeljnih nacionalnih interesa, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

U intervjuu za "Politiku", Zaharova napominje da je posebno ozbiljan kosovski problem, te da su tokom godina Vašington i Brisel kosovski faktor pretvorili u instrument pritiska na Srbiju, dajući kosovskim Albancima kart blanš da podstiču nacionalnu netrpeljivost prema lokalnom srpskom stanovništvu.

"Pljačkanje pravoslavnih svetinja, oružani napadi kosovskih 'bezbednjaka' na civile i njihovu imovinu, sve to evropske prestonice, uključujući Berlin, sklonije su da ne primećuju. U međuvremenu, rezultati pseudoposredničkih napora EU govore o apsolutnoj nemoći zapadnih zemalja, koje nisu u stanju da suštinski reše problem", upozorava Zaharova.

Umesto ciljanog rada s Aljbinom Kurtijem na ispunjenju ranije dogovorenih obaveza, države EU su pokrenule novu inicijativu, takozvani francusko-nemački plan koji Srbiju, u stvari, tera na očito neprihvatljiv ishod i grubo protivreči temeljnom dokumentu za rešavanje kosovskog pitanja, Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, napominje Zaharova.

Ističe da je Balkan složen region i da se u njemu još oseća dramatično nasleđe sukoba devedesetih, te da takozvani zapadni svet polaže ekskluzivna prava na saradnju s balkanskim prestonicama, vodi agresivnu politiku istiskivanja trećih zemalja iz regiona i gradi dijalog u okviru paradigme "s nama ili protiv nas".

"U zamenu za perspektivu ulaska u EU, Balkanu se nameću tuđi politički i društveni narativi. Jasan primer su pokušaji da se uvede zabrana saradnje s Rusijom, što je danas apsolutan i bezuslovan zahtev za one koji ne žele da pokvare odnose sa Zapadom. Nažalost, pojedine balkanske zemlje nisu imale političku volju da se odupru ovom ultimatumu", kaže Zaharova.

Srbija je primer odgovorne države koja štiti svoje nacionalne interese i ne odustaje od partnerstva s Rusijom, kaže portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da se danas Srbija suprotstavlja hibridnom uticaju spolja i suočena je s pokušajima da se poljulja i potkopa njena unutrašnja stabilnost.

"Protesti na ulicama Beograda primer su grubog mešanja spoljnih faktora u poslove jedne suverene države", napominje Zaharova.

Ističe da Srbi dobro pamte do čega mogu dovesti društveni potresi, te da iskustvo pokazuje da razularenost radikalnih elemenata koji deluju po nalogu iz inostranstva može da izazove najpogubnije posledice.

"Iskreno želim rukovodstvu Srbije da nastavi da brine o istinski interesima zemlje, da ne sledi one koji pokušavaju da primoraju Beograd da žrtvuje svoju samostalnost i odrekne se nacionalnog ponosa i identiteta", poručuje Zaharova.

Nemci su u 20. veku dosta uradili na ovim prostorima, umešavši se i u raspad Jugoslavije i raspirivanje krvavog sukoba, kazala je Zaharova.

"Tražeći razloge za pokretanje dva svetska rata, Nemačka ih je pronašla na Balkanu", napominje Zaharova.

Ističe da moderna Nemačka nema suverenitet ni svoju spoljnu politiku, te da u kontekstu raspodele uloga među američkim satelitima u Evropi, Nemci s bogatim iskustvom u izazivanju vojnih sukoba na Balkanu, s gledišta Vašingtona, dosta dobro rade svoj posao "zapadnog mentora" regiona.

"Nije slučajno što su tako uporno, pa čak i agresivno, prezrevši sve procedure i dogovore, gurali Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika u BiH, koji nije bio na odgovarajući način odobren za te funkcije i shodno tome, nema nikakav legitimitet", ocenjuje Zaharova.

Dodaje da ono što se dešava u BiH u protekle dve i po godine je čisto oživljavanje kolonijalne politike zapadnih zemalja, te da je njihovim zalaganjem BiH pretvorena u protektorat, njen suverenitet je ograničen okvirima koje diktiraju spoljni igrači.

Ruska spoljna politika je miroljubiva, predvidljiva, dosledna, pragmatična, zasnovana na poštovanju opštepriznatih načela i normi međunarodnog prava, napominje.

Zaharova je podsetila da je Moskva prošlog 31. marta ažurirala Koncepciju spoljne politike koju je odobrio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Pre svega, reč je o samostalnosti i usmerenosti na stvaranje povoljnih spoljnih uslova za progresivan razvoj Rusije, osiguranje bezbednosti zemlje, njenog suvereniteta u svim sferama i teritorijalnog integriteta", pojasnila je Zaharova.

U dokumentu su istaknuti civilizacijski identitet Rusije, njen status vodeće svetske sile i njena uloga održavanja ravnoteže u međunarodnim poslovima.

"Osnovni zadatak je doprinos formiranju multipolarnog svetskog poretka. Među njegovim principima su suverena jednakost država, obezbeđivanja njihovog prava na izbor modela razvoja, kulturna i civilizacijska raznolikost sveta", kaže Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Zapad dugo sprovodi svoje podrivačke aktivnosti protiv Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2024

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Zapad dugo i dosledno sprovodi svoje "podrivačke" aktivnosti protiv Srbije u cilju da joj oduzme suverenitet i pravo da po sopstvenom nahođenju određuje "vektor razvoja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.