Srbija se sprema da dočeka Nesvrstane

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2011, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se sprema da dočeka "Nesvrstane"

Vlada Srbije počela je pripreme za obeležavanje pola veka od prvog Samita nesvrstanih održanog u Beogradu. Skupu u Palati „Srbije“ predsedava Egipat.

Počele su pripreme za održavanje jubilarnog Samita nesvrstanih u Beogradu, koji će se održati 5. i 6. septembra. Do sada je učešće potvrdilo više od 40 zemalja, među kojima su Indonezija, Egipat, Kolumbija, Azerbejdžan, Tajland... - saznaju "Novosti“.

Pokret nesvrstanih, koji čini više od stotinu svetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << država, obeležiće tako u velikoj sali Palate "Srbija“ 50. godišnjicu od prvog zasedanja.

Pošto prijava učesnika traje do kraja avgusta, u Vladi Srbije očekuju da će većina "vanblokovskih“ zemalja biti predstavljena na skupu. Zasada je izvesno da će prvi dan Samita biti svečan, ali još nije utanačeno gde će taj "opušteniji“ deo biti upriličen.

Drugi dan će proći u radnoj atmosferi, i taj skup će biti održan u Palati "Srbija“. Zvanični učesnici septembarskog skupa biće ministri spoljnih poslova zemalja koje su predsedavale Pokretom između njegovih samita, od prvog u Beogradu, 1961, do danas, a dobrodošle su i sve ostale članice Pokreta, kao i posmatrači.

Skupu će predsedavati šef diplomatije Egipta, zemlje koja sada predsedava pokretu. Tako će se, posle više od dve decenije, nesvrstani ponovo okupiti u Beogradu. Poslednji put, sastanak lidera nesvrstanih u našoj zemlji bio je 1989. godine. Nesvrstani predstavljaju 55 odsto stanovništva planete i većinu vlada na svetu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.