Srbija se seća herojstva sa Košara

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 17:33

Srbija se seća herojstva sa Košara

U Narodnom pozorištu će sutra biti održana Komemorativna akademija povodom obeležavanja 24. godišnjice od Bitke na Košarama, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Organizator Komemorativne akademije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a prisutnima će se obratiti potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Bitka na Košarama je jedna od najtežih bitaka u novijoj istoriji naše zemlje, simbol otpora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprijatelju tokom NATO agresije 1999. godine.

Kako se navodi dva meseca su neustrašivi srpski vojnici odolevali napadima brojčano nadmoćnijih neprijatelja, potpomognutih snagama redovne Vojske Albanije i NATO avijacijom.

U borbama na Košarama stradao je 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno je 256 boraca.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučević: Vitezovi na Košarama svojim životima stvorili bedem za odbranu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2023, 04:14

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas na svečanoj Akademiji povodom obeležavanja 24. godišnjice od Bitke na Košarama da su se 1999. godine na Košarama slegli vitezovi srpski kao tokom Boja na Kosovu 1389. godine i tamo svojim životima stvorili su bedem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.