Srbija se oprostila od novinara Cvijanovića: Poštu odao i predsednik Srbije (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se oprostila od novinara Cvijanovića: Poštu odao i predsednik Srbije (FOTO)

"Željko je bio novinar. U te četiri reči sve je rečeno!"

Željko Cvijanović, jedan od najboljih srpskih novinara, koji je preminuo posle duge i teške bolesti, biće sahranjen danas u 13 sati na Novom bežanijskom groblju. Komemorativni skup održan je u 10 časova u svečanoj sali Skupštine Beograda.

Cvijanović je bio glavni urednik portala "Novi Standard", a među kolegama i čitaocima ostaće upamćen kao jedan od najboljih poznavalaca međunarodne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Srbiji. Bio je veliki patriota i dosledni borac za srpske nacionalne interese.

13. 50 - Povorka krenula ka večnoj kući Cvijanovića

Opelo, koje su služila četiri sveštenika, završeno je. Povorka se uputila ka grobnom mestu pokojnika.

13.17 - Počelo opelo

Opelo Željku Cvijanoviću na Novom bežanijskom groblju počelo je u prisustvu porodice i prijatelja.

13.04 - I predsednik Srbije odaje počast

Novinara Željka Cvijanovića ispratio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

13.00 - Ožalošćeni se okupljaju

Ožalošćeni se okupljaju na Novom bežanijskom groblju gde će se poslednji put pozdraviti od prerano preminulog doajena srpskog novinarstva.

Među okupljenima i prisutni u javnom životu Srbije.

10.35 - Završena komemoracija Željku Cvijanoviću

Sahrana će biti održana danas u 13 časova na Novom bežanijskom groblju.

10.00 - Počeo Komemorativni skup povodom smrti Željka Cvijanovića. 

Među okupljenima prisutan je veliki broj istaknutih ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života. Na komemoraciju su pristigli Ljiljana Smajlović, Milorad Vučelić, Andrija Mladenović, Nikola Selaković, Vladan Vukosavljević i mnogi drugi.

Oproštajni govor od Željka Cvijanovića na Komemorativnom skupu održalo je nekoliko njegovih istaknutih prijatelja.

- Nezahvalan je zadatak napisati govor za Željka Cvijanovića. Nezahvalno jer šta god da napišem... Željko je bio čovek koji se nikad nikome nije obratio sa visine, nije bio gord... počeo je da se osmehuje tek kada je shvatio da mu se približava vreme smrti - reči su kojima se jedan prijatelj oprostio od novinara Cvijanovića.

Dragan J. Vučićević od kolege Cvijanovića oprostio se rečima: "Željko je bio novinar. U te četiri reči sve je rečeno! Njegovi tekstovi nisi obični tekstovi, već udžbenički rideri. Svi znate Željko je bio čovek sa stavom. On je govorio i pisao baš onako kako je mislio."

Potresnim govorom od Željka Cvijanovića oprostio se i njegov sin: "Kada se videlo da dolazimo do kraja zajedničkog puta, tata je bio sve smireniji. Govorio je: Borba je, idemo dalje. Dok sam noćas razmišljao sta da napišem u desetinu reči ja sam shvatio: Tata je Verovao."

Od Cvijanovića se oprostila  i njegova supruga rečima: "Život sa Željkom bio je kao rolekoster i ni za šta ga ne bih menjala".

Cvijanović je rođen 1964. godine u Sarajevu. Završio je studije književnosti, a po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini radio je kao urednik u agenciji "Srna" i listu "Javnost". Jedno vreme bio je šef dopisništva "Srne" u Beogradu. Po odlasku iz te agencije bio je urednik nedeljnika "Blic njuz", potom "Evrope", a onda osniva "Standard", pa "Novi standard".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.