Srbija rešena da rasvetli sve zločine

Izvor: RTS, 17.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija rešena da rasvetli sve zločine

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović posetio Udruženje porodica nestalih i ubijenih i poručio da će njegovo ministarstvo učiniti sve da zločini na Kosovu budu rasvetljeni. Predstavnici Udruženja zatražili osnivanje dokumentaciono - istraživačkog centra.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je da će njegovo ministarstvo u 2009. godini posvetiti mnogo više pažnje problemu porodica otetih i ubijenih i zajedno sa Vladom Srbije učiniti sve da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zločini na Kosovu budu rasvetljeni, a zločinici kažnjeni.

"Država je čvrsto rešena da sve nepravde koje su se desile srpskom narodu rasvetli, da preduzme sve mere pred pravosudnim organima i međunarodnim organizacijama da se sazna prava istina o ubijenim i kidnapovanim", rekao je Bogdanović tokom posete Udruženju porodica nestalih i ubijenih.

Prema njegovim rečima, to je jasna poruka i međunarodnoj zajednici i Albancima da Srbija neće odustati od pravedne borbe za otkrivanje svih zločina, od 1998. godine do danas.

Bogdanović je prvi ministar koji je posetio prostorije Udrženja u kojima se nalazi "Zid plača" sa slikama više od 2.000 ubijenih civila, vojnika i policajaca, ne samo Srba već i Roma i Albanaca koji nisu hteli da se pridruže OVK.

Pomoć porodicama žrtava

Ministar je rekao da je država učinila dosta toga po pitanju tragedije u Pokrajini, ali da zna da porodice žrtava ne mogu biti zadovoljne jer nisu saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

"Ministarstvo je u tom cilju odvojilo određena sredstva i već pomaže porodice ubijenih i nestalih. Tom problemu ćemo u 2009. godini posvetiti mnogo više pažnje", rekao je ministar.

Bogdanović je dodao da će insistirati da prednost prilikom zapošljavanja u Ministarstvu imaju članovi porodica i deca otetih i ubijenih.

Podsetio je da je Vlada Srbije prihvatila raspoređivanje misije Euleks na Kosovu i da samim tim nema razloga da ta misija ne otvori kancelariju u Beogradu.

Otvaranje te kancelarije bi, prema njegovim rečima, moglo da pomogne porodicama žrtava da saznaju sta se dogodilo sa njihovim rođacima.

Bogdanović je izjavio da će svi srpski pripadnici Kosovske policijske službe bez ozbira u kom delu Kosova žive i rade, biti pod istim komandnim lancem Euleksa.

Podići spomen obeležje

Predstavnici udruženja zatražili su od države kompleksniji pristup problemu nestalih i ubijenih, osnivanje dokumentaciono-istraživačkog centra, pomoć u pronalaženju nestalih, otvaranje svih grobnica, kao i da omogući da udruženje dobije status udruženja od državnog

značaja.

Zatražili su i da se utvrdi tačan broj žrtava i da se potom u Beogradu podigne spomen obeležje i odredi dan pomena za te žrtve.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović podsetio je da ukupan broj žrtava iz svih zajednica na Kosovu iznosi oko 9.500. Dodao je da Srbi i nealbanci čine trećinu tog broja.

Predsednik udruženja Simo Spasić rekao je da od Euleksa i eventualnog otvaranja kancelarije u Beogradu ne očekuje pomoć jer bi međunarodna zajednica, da je htela, već nešto učinila na rešavanju problema nestalih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bogdanović pred "Zidom plača": Saznati istinu o nestalima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2008

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je država čvrsto rešena da rasvetli sve nepravde koje su se od 1998. godine do danas desile srpskom narodu na prostoru Kosova i da se svi počinioci zlodela privedu pravdi...Srbija će preduzeti sve mere pred pravosudnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.