Srbija razmatra zakon za ubrzanje privatizacije

Izvor: Southeast European Times, 30.Jul.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija razmatra zakon za ubrzanje privatizacije

Predloženi zakon, koji bi bio potpomognut zajmom od Svetske banke, trenutno razmatra parlament. Još u poslovnim vestima: raste optimizam u pogledu budućnosti ekonomije u Jugoistočnoj Evropi.

30/07/2014

Srpska vlada usvojila je zakon o privatizaciji i izmene i dopune zakona o stečaju kako bi ubrzala privatizaciju gubitaških državnih preduzeća. Zakon, koji parlament još nije doneo, deo je uslova za odobrenje kredita od 250 miliona dolara pomoći za budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << od Svetske banke.

***

Linija brzog voza između Istanbula i Ankare pokrenuta je u Turskoj. Projekat vredan 4,1 milijarde dolara, koji je smanjio vreme putovanja između ova dva grada na tri i po sata, predviđa korišćenje vozova koji mogu da prevezu ukupno 409 putnika.

***

Prvi put u sedam godina ima više optimista nego pesimista u Evropi kada je reč o ekonomiji na tom kontinentu u narednih 12 meseci, pokazala je nedavna anketa koju je sproveo Eurobarometer. Ljudi u Rumuniji izrazili su najveći optimizam, dok su građani Grčke najveći pesimisti.

***

Kipar beleži dobar napredak kada je reč o programu oporavka od krize, saopštili su međunarodni kreditori na kraju pete revizije procesa pomoći. Vlasti bi istovremeno trebalo da se pozabave pitanjem visokog broja nenaplativih kredita, stoji u zajedničkom saopštenju Evropske komisije, Evropske centralne Banke i MMF-a.

***

Grčka ekonomija bi trebalo da zabeleži rast od 0,7 odsto ove godine posle šest godina recesije, predviđa istraživački institut IOBE. Stopa nezaposlenosti će, međutim, manje opasti nego što se predviđalo, i to na 26,7 odsto umesto na predviđenih 26 odsto.

***

Hrvatska će organizovati tender za privatizaciju Vukovarske luke, najveće rečne luke u toj zemlji. Nominalna vrednost te luke u državnom vlasništvu procenjuje se na pet miliona evra.

***

Skoro dvadeset kompanija podnelo je neobavezujuće izraze interesovanja za kupovinu kiparskog državnog avioprevoznika Cyprus Airways, kog vlada želi da privatizuje. Grčka kompanija Aegean Airlines i rumunska lou-kost kompanija Blue Air su među zainteresovanim kupcima.

***

Rumunija će dobiti 7,2 milijardi evra od EU za izgradnju i modernizaciju svoje putne i železničke infrastrukture do 2020. godine, izjavio je ministar transporta Joan Rus. Do 2015. ta zemlja će dobiti 1,2 milijarde evra, dodao je ministar.

(Razni izvori – 24.7.2014–30.7.2014)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.