Izvor: Studio B, 27.Nov.2010, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prva u Evropi po rastu mobilnog interneta

Srbija je na prvom mestu u Evropi prema porastu broja korisnika interneta preko mobilnog telefona i broja pregledanih internet stranica, objavile su kompanije Telenor i Opera softver .

Prema statističkim podacima Opera softvera, svaki korisnik u proseku pretraži 385 stranica mesečno preko mobilnog telefona, navodi se u saopštenju. U Srbiji, Telenorovi korisnici Opere dnevno u proseku otvore oko 80 internet stranica, odnosno 2.400 mesečno.

Korišćenje mobilnog interneta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Srbiji, ocenjuje se, razvija se velikom brzinom, zahvaljujući saradnji Telenora i Opere, kroz uslugu "Telenor klik", čijim aktiviranjem se do kraja godine omogućava besplatan pristup internetu i prenos 150 megabajta podataka.

Besplatni internet na mobilnom telefonu u prvih 11 nedelja, od predstavljena "Telenor klik" usluge, aktiviralo je više od 282.000 građana Srbije. Pre aktiviranja "Telenor klik" usluga u julu 2010. u Srbiji je bilo 20.000 aktivnih Telenorovih korisnika pretraživača "opera mini", koji prilagođava sadržaj veb sajtova za prikaz na mobilnom telefonu.

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, oko 50 odsto ljudi u Srbiji nikada nije koristilo internet, a u Evropi 18 odsto stanovnika. Kako se ocenjuje, uvođenje usluga kao što je "Telenor klik" moglo bi da doprinese poboljšanju te statistike.

Veća dostupnost Interneta doprinela bi bržem razvoju privrede i društva i kreiranju novih radnih mesta, što je i pokazala analiza, koju je za Telenor uradila Boston konsalting grupa.

"Mobilni internet je sve popularniji u Srbiji, a Telenor je prvi operator koji je prati taj trend. Velika potražnja za tim, zajedno sa uslugom Telenor klik, omogućiće Srbiji da zadrži mesto među vodećim evropskim zemljama u pogledu mobilnog pristupa internetu", kazao je generalni direktor Opere Lars Bojlesen.

Kompanija Opera softver bavi se razvijanjem programa "opera" koji omogućava pretraživanje interenta preko mobilnih telefona. Telenor je sedmi po veličini mobilni operater na svetu sa 191,4 miliona korisnika u 14 zemalja, od čega 2,98 miliona u Srbiji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mobilni Internet u ekspanziji u Srbiji

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2010

Srbija je na prvom mestu u Evropi prema porastu broja korisnika Interneta preko mobilnog telefona i broja pregledanih sajtova, objavile su kompanije Telenor i Opera softver.

Nastavak na Radio 021...

SRBIJA PRVA U EVROPI PO RASTU MOBILNOG INTERNETA

Izvor: Kurir, 27.Nov.2010

BEOGRAD- Srbija je na prvom mestu u Evropi prema porastu broja korisnika interneta preko mobilnog telefona i broja pregledanih internet stranica, objavile su kompanije Telenor i Opera softver...Prema statističkim podacima Opera softvera, svaki korisnik u proseku pretraži 385 stranica mesečno preko...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.