Srbija protiv cepanja BiH

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija protiv cepanja BiH

Referendum koji bi vodio cepanju BiH Srbija nikada ne bi podržala. U suprotnom bi izgubila međunarodni kredibilitet, izjavio predsednik Boris Tadić za sarajevsku televiziju OBN.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, u intervju sarajevskoj televiziji OBN, da Srbija nikada ne bi podržala referendum koji bi vodio cepanju Bosne i Hercegovine.

"Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referendum koji bi vodio ka cepanju BiH jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručio je Tadić i ocenio da bi Srbija u suprotnom izgubila međunarodni kredibilitet.

Tadić je naglasio i da nikada ne bi doneo ni odluku koja bi dovela u pitanje položaj Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, kao i da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum.

Govoreći o ratnim zločinima, Tadić je rekao da se ratni zločini ne mogu zaboraviti, kao i da narodi, države i pojedinci u regionu mogu steći moralni kredibilitet ako budu pokazivali saosećanje prema žrtvama druge nacionalnosti.

"Boljka Balkana jeste da su ljudi spremni da govore samo o svojim žrtvama, a ne žele da pričaju o tuđim", rekao je Tadić i dodao da to treba da se promeni.

Svi žele da budu u ulozi žrtve

Predsednik Srbije je rekao da je njegov odlazak u Srebrenicu na godišnjicu zločina u tom gradu bio jedan od najtežih dana za njega, kao i da je tada, kako je naveo, doživeo spoznaju koja ga je osnažila u vođenju politike za poboljšanje odnosa naroda i država na Balkanu.

"Postoji trenutak kada, braneći interes naših nacija i birača, moramo da donosimo odluke koje nisu uvek u skladu sa željama onih koji su nas birali. Kada sam odlazio u Srebrenicu nisam imao podršku šire javnosti u Srbiji, ali ni u delu moje porodice. Ipak, doneo sam odluku i preuzeo odgovornost", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da u BiH svi žele da budu u ulozi žrtve, kao i da je srpski narod čitavu svoju istoriju sazdao na mitu žrtve. "Čak su neki duboko ubeđeni da mi drugu sudbinu, osim sudbine žrtve, nemamo. Ja neću da se složim s tim", rekao je Tadić.

On je, međutim, istakao i da je nemoguće da Srbija stalno bude u ulozi zemlje koja se izvinjava dodajući da su i Srbi imali žrtve. "Iz tog vrzinog kola i vira moramo da izađemo, inače nikada nećemo izgraditi normalno društvo niti postati članice EU", istakao je predsednik Srbije.

Rezolucija o Srebrenici 

Tadić je izrazio nadu da će srpski parlament uskoro usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kao i da će time biti iskazan odnos srpskog društva prema zločinu u Srebrenici.

Predsednik Srbije je istakao i da ne zna gde se kriju optuženi za ratne zločine Ratko Mladić i Goran Hadžić, a optužbe da ih Srbija štiti, nazvao je "neosnovanim".

Na pitanje o svom odnosu prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, Tadić je rekao da je Dodik "tokom rata spasavao živote Bošnjaka i Hrvata".

"Ja to poštujem i znam", rekao je Tadić i dodao da Dodik ne mrzi ljude druge nacionalnosti.

"On ima obaveze da štiti legitimna prava Srba u BiH i u tom kontekstu se mora shvatiti njegova politika. To što sada govori treba da se razmotri zašto on govori na taj način, da li je prinuđen da tako govori ponašanjem drugih političara u BiH", rekao je Tadić i dodao da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.