Srbija primer kako se postupa sa migrantima

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija primer kako se postupa sa migrantima

Beograd -- Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio da Srbija primer kako se postupa sa migrantima.

Đorđević je posetiomaloletnog migranta u Centru za azil u Krnjači, koji je prilikom prelaska hrvatske granice od njihove pogranične policije pretrpeo teško nasilje.

Posle razgovora sa njim i svim nadležnima u centru ministar je istakao da najstrože osudjuje takvo postupanje koje predstavlja najgori oblik kršenja ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đorđević je zahvalio nadležnim institucijama u Srbiji koje su pružile pomoć ovom mladiću i istakao da je ovakvo nasilje nedopustiv čin protiv ljudskog dostojanstva i prava.

„Svaki vid nasilja je neprihvatljiv. Apelujemo na hrvatske vlasti da se prema migrantima ophode ljudski, da poštuju njihovo dostojanstvo i sva ljudska prava”, rekao je Đorđević.

On je istakao da je Srbija prva zemlja na Balkanu koja je širom otvorila vrata migrantima i može da bude primer svima kako se postupa na civilizovan način.

„Oni ne zaslužuju da se prema njima bilo ko ophodi na ovako nehuman način. Maloletnom migrantu ćemo pružiti maksimalnu pomoć, već mu je dodeljen staratelj i voditelj slučaja.

Želimo da se on u Srbiji oseća kao kod kuće, da bude u našoj zemlji koliko god mu to odgovara, da pohadja školu, uz mogućnost da ostvari sva prava koja mu pripadaju“, rekao je ministar i dodao da veruje da će ovom mladiću bez obzira na sve teške trenutke, Srbija ostati u lepom sećanju.

Ministar je podsetio da je resor kojim rukovodi u aprilu prošle godine doneo Instrukciju o načinu postupanja centra za socijalni rad - organa starateljstva u realizaciji smeštaja maloletnih migranata/izbeglica bez pratnje.

Kako kaže, Srbija je dobila zahtev od Evropske Unije da tu Instrukciju dostavi kako bi je preveli i koristili u drugim zemljama koje su suočene sa ovim problemom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.