Srbija prijatelje ne zaboravlja

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prijatelje ne zaboravlja

Nizom manifestacija u kojima je učešće aktivno uzela i Ambasada Republike Srbije u Kanberi, tokom vikenda od 14. do 16. septembra biće obeležena pomoć koju je Srbija dobila od Australijanaca i Novozelanđana tokom Velikog rata.

Posle komemorativne svečanosti organizovane 25. oktobra 2014. godine u Australijskom ratnom memorijalu u Kanberi, idetifikovano je oko stotinu australijskih dobrovoljaca koji su došli u Srbiju, pa i na Solunski front, kako bi pomogli srpskom narodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tokom teškog perioda kroz koji su prolazili.

- Nakon te komemorativne svečanosti nastavljena su istraživanja, pre svega gospodina Bojana Pajića iz Melburna i gospođe Mirjane Đukić iz Sidneja. Zahvaljujući tim istraživanjima došli smo do frapantnih podataka. Čini mi se da do sada niko nije na jednom mestu objedinio podatke o tako značajnom periodu saradnje dve zemlje - kaže za "Vesti" gospodin Miroljub Petrović, ambasador Srbije u Kanberi.

Trodnevne svećanosti

Naime, identifikovano je oko 170 australijskih državljana koji su odlikovani srpskim ordenjem na kraju Velikog rata, za učešće i pomoć Srbiji. Neke brojke, navodi ambasador Petrović, govore da je 1.500 Australijanaca i Novozelanđana učestvovalo ili bilo u operacijama koje su neposredno povezane sa ratnim operacijama srpske vojske, ili u reonu povezane sa Srbijom.

- Samim tim, smatrali smo svojom dužnošću da dođemo i oblelodanimo te podatke i predstavimo ih širem krugu ljudi, a takođe i na nekin način potomcima tih ljudi koji su učestvovali u Velikom ratu još jednom kažemo - hvala.

Tokom perioda od 2014. do avgusta 2018. godine trajala su istraživanja o učešću Australijanaca i Novozelanđana, a i iz tog istraživanja je proistekao rad Bojana Pajića "Zaboravljeni dobrovoljci iz Australije i Novog Zelanda koji su se borili sa Srbima u Prvom svetskom ratu".

Njegov rad biće predstavljen 15. septembra u Vojnom memorijalu u Kanberi i to kao publikacija u koju je objedinjeno sve ono što je sakupljeno iz istraživanja o periodu Velikog rata i vezama koje su postojale između Srbije, Australije i Novog Zelanda u tom periodu, najavljuje ambasador Petrović.

Australijska srpska kulturna fondacija 8. septembra priprema program kojim će obeležiti 100 godina od završetka Velikog rata.

Specijalni gosti na tom događaju u sali crkve Sveta Trojica u Bransviku posetiocima približiti patnje srpske vojske tokom Albanske golgote, odnosno povlačenja srpske vojske kroz Albaniju prema Grčkoj i reći će više o svojim iskustva tokom ekspedicije kad su pokušali da retrasiraju kretanje srspkih vojnika i saznaju više o ljudskim sudbinama tokom kampanje povlačenja.

Gosti su Ričard Kuk, unuk australijske medicinske sestre koja je 1915. godine služila sa sanitetskim sestrama u Srbiji, zatim Margaret Broun, unuka-nećaka jednog australijskog vojnika koji se borio u Srbiji i na Solunskom frontu sa srpskom vojskom 1915-1916 i Bojan Pajić, unuk srpskog vojnika koji se borio u Velikom ratu.

Bojan Pajić će takođe predstaviti svoj rad "Zaboravljeni dobrovoljci iz Australije i Novog Zelanda koji su se borili sa Srbima u Prvom svetskom ratu".

Trodnevne komemorativne svečanosti počeće u petak 14. septembra australijskom premijerom dokumentarnog filma Miloša Škundrića "Dugo putovanje u rat", koji će biti prikazan u bioskopu "Palas" u Kanberi.

Škundrićev istorijski dokumentarac, premijerno je predstavljen marta ove godine u Beogradu, a za njega kažu da je uzbudljiviji od političkog trilera i napetiji od akcionog filma jer koji kroz autentične priče iz prošlosti pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo.

Koristeći filmske arhive Velike Britanije, Francuske, Austrije, Rusije, Nemačke i Srbije, oživljavajući fotografije i portrete najznačajnijih istorijskih ličnosti uz pomoć 3D tehnologije, animirajući stare istorijske mape, maestralno gradeći napetost kroz razgovore sa najznačajnijim evropskim istoričarima, film "Dugo putovanje u rat" stvara utisak neumoljivog hoda čitavog sveta ka globalnoj katastrofi.

Film i izložba

- Ne zaboravimo da se tokom poslednjih godina, posebno 2014. pojavio veliki broj publikacija u javnosti u kojima je u prvom planu ili podstekstu, prisutna teza o krivici Srbije za početak Velikog rata. I to je apsolutno apsurd. Ovaj film, njegovih 110 minuta, na autentičan način, pokazuje prave uzroke Velikog rata i koliko je on dugo pripreman da bi došlo do tako velikog sukoba - kaže ambasador Srbije Petrović.

Dan kasnije, u subotu od 11 časova ujutru u Vojnom memorijalu u Kanberi, održaće se izložba "Slikari, ratnici, svedoci, prikazana prošle godine u Galeriju SANU u Beogradu, koja objedinjuje slikare i umetnička dela nastala tokom Prvog svetskog rata.

- Imaćemo katalog izložbe dostupan publici i elektronsku verziju da je prikažemo ovde u Kanberi - najavluje sagovornik "Vesti".

Posetici Vojnog memorijala u subotu će moći da pogledaju i srpsko ordenje iz Prvog svetskog rata i artikle koji postoje u dokumentaciji Vojnog memorijala, a koje je vlada Kraljevine SHS 1921. godine poklonila Australiji, a neki predmeti će biti prvi put prikazani.

Istog dana od 14 časova biće održana i Komemorativna akademija, te promocija knjige Bojana Pajića. Za sve učesnike programa u večernjim satima biće održan i prigodan prijem u Ambasadi Srbije u Kanberi.

U nedelju, 16. septembra u koordinaciji sa Mitropolijom Australijsko-novozelandskom SPC biće organizovana sveta liturgija i odgovarajući kulturno-umetnički program u manastiru Sveti Sava u Novom Kaleniću.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.