Srbija predlaže model Hongkonga

Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predlaže model Hongkonga

Premijer i predsednik Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić na jučerašnjoj rundi pregovora o Kosovu u Beču predložili su model Hongkonga kao moguće rešenje za kosovsku krizu. Ovo je u dosadašnjem pregovaračkom procesu najkonstruktivniji potez srpskih vlasti koji može ozbiljno ugroziti do sada izvesnu opciju unilateralnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Prvenstveno zato jer su srpske vlasti praktično predložile model o kojem se u međunarodnoj zajednici i ranije ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razmišljalo. Pitanje je samo da li se zakasnilo sa ovakvom inicijativom.

„Blic" je u septembru pisao da je model Hongkonga opcija koja se ozbiljno razmatra u međunarodnoj zajednici i da je ovo rešenje blisko i najznačajnijem pregovaraču u trojci predstavniku EU Volfgangu Išingeru. Izvor „Blica" blizak Kontakt grupi pojasnio je tada da se ovakvim rešenjem premošćavaju razlike u stavovima Beograda i Prištine jer su u hongkoškom modelu sadržani stavovi obe strane.

Na jučerašnjim pregovorima između Beograda i Prištine predsednik Srbije Boris Tadić založio se da razgovori treba da se koncentrišu oko osnovnog principa - kako ubrzati napredak ka Evropi i izdvojio model Hongkonga kao moguće rešenje u razgovorima o Kosovu. Tadić je rekao da želi da izdvoji model Hongkonga koji bi mogao pažljivo da se razmotri i koji nudi rešenja za neke od izazova sa kojima se suočavaju pregovarači u razgovorima o Kosovu.

- Takođe, nijedna strana nema slobodu da preduzme unilateralne poteze u vezi sa ustavnim ili suvernim pitanjima - rekao je Tadić. On je dodao da se ovakvim rešenjem međunarodno priznate granice ne menjaju i ostaju zaštićene kroz saradnju sa medunarodnom zajednicom, a razvoj bezbednosnih snaga jasno se ograničava samo na lokalno delovanje radi obezbeđivanja reda i mira.

Premijer Vlade Srbije Vojislav Koštunica preneo je da je državni tim čvrsto uveren da „ne postoji ozbiljan razlog zašto u daljem pregovaračkom procesu ne bismo paralelno uporedili predlog Srbije o suštinskoj autonomiji sa sporazumnim rešenjem ostvarenim u analognom slučaju Hongkonga".

- Naš argument, o kojem bismo želeli da razgovaramo, glasi da model Hongkonga, za koji niko ne može osporiti da se pokazao kao uspešan, održiv, stabilan i funkcionalan, dokazuje da je naš predlog o suštinskoj autonomiji u istoj meri životan i da obezbeđuje stabilno i održivo rešenje statusa pokrajine - naglasio je Koštunica.

U današnjoj izjavi za Tanjug premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da će za naredni sastanak 20. novembra u Briselu, Državni pregovarački tim pripremiti za razgovor predlog sa uporednim prikazom svog modela suštinske autonomije i već postojećeg primera Hong Konga.

"Uporednim prikazom našeg predloga suštinske autonomije i sporazumnog rešenja o statusu Hong Konga unutar Kine, pokazaćemo u Briselu da je najviši stepen autonomije za pokrajinu Kosovo i Metohija konkretno, realno i najbolje rešenje", naglasio je Koštunica.

"Uvereni smo", dodao je premijer Srbije, "da ćemo pružiti snažne argumente i dokaze da je to put koji nas vodi postizanju sporazuma, i što je najvažnije taj sporazum bi bio u punoj saglasnosti sa Poveljom UN i Ustavom Srbije".

"Mi sporazumno rešenje vidimo kao ispunjavanje suštinskih interesa Srbije i istovremeno ispunjavanje suštinskih interesa albanske nacionalne manjine na Kosovu. Da je to moguće može pokazati razgovor u kome bi sagledali paralele između predloga o suštinskoj autonomiji i sporazumnog rešenja koji je postignut za Hong Kong", podvukao je premijer Srbije.

Inače, model Hongkonga nije i konačni status Kosova, već je prelazno i vremenski ograničeno rešenje najverovatnije na period od dvadesetak godina, a nezvanično se navodi - do 2020. godine. Po poslednjim saznanjima „Blica", međunarodne finansijske institucije poput MMF, Svetske banke i Evropske banke za rekontrukciju i razvoj imaju razrađenu metodologiju i lako bi se postavile u ovakvom rešenju. Tim pre što honkonškim modelom privremene kosovske institucije imaju rešen status, to jest samostalne su i mogu da zaključuju ugovore i zadužuju se.

Pregovaračka trojka nema mandat da nudi ovakva rešenja i predlozi moraju doći od jedne od strana u razgovorima. Predlog premijera i predsednika Srbije da se kosovski problem reši po honkonškom modelu iznenađenje je za međunarodnu diplomatiju i pitanje je samo da li se sa tim predlogom zakasnilo. U međuvremenu, dok su stavovi delegacija bili ukopani u svojim prvobitnim pozicijama i nije bilo ni naznaka beogradskoj kontruktivnosti, EU je dostigla famozni broj od 25 država koje bi pristale na unilateralno priznavanje. Međutim, sada, posle inicijative Srbije od reakcije EU i SAD, zavisiće sudbina i ovog predloga i dalji tok pregovora.

Lider Srba sa KiM Oliver Ivanović smatra da je inicijativa beogradskih vlasti dobra.

- U situaciji koja je trenutno i u kojoj nema šansi da se postigne sporazum, to bi bilo najbolje moguće rešenje jer bi i jednoj i drugoj strani ostavilo dovoljno vremena da rešavaju ono što je bitno za svakodnevni život od ekonomije do infrastrukture. Za dvedeset ili više godina, na koliko bi bilo odloženo rešenje, Srbija i Kosovo bi se pripremili za ulazak u EU, što bi potpuno relativizovalo pitanje statusa i granica uopšte - smatra Ivanović.

Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić, međutim, smatra da model Hongkonga ne odgovara realnosti. Takođe, smatra da ovaj model neće zadovoljiti Albance, ali ni Srbe jer bi Kosovo ipak bilo odvojeno.

- Model Hongkonga suštinski više daje Albancima nego Ahtisarijev predlog - kaže Janjić.

Jedna zemlja - dva sistema

Ideju „jedna zemlja - dva sistema", zaslužnu za povratak Hongkonga pod okrilje Kine, formulisao je osamdesetih godina prošlog veka kineski lider Deng Sjaoping. On je predložio da oblasti koje su držale bivše kolonijalne sile Velika Britanija i Portugal, Hongkong i Makao, kao i Tajvan, budu deo jedne Kine, ali kao specijalni administrativni regioni, koji će zadržati svoj kapitalistički ekonomski i politički sistem, različit od socijalističkog sistema u Kini. Prema istom predlogu, Tajvan bi čak mogao da zadrži svoju vojsku, ali ne bi mogao da ima direktne diplomatske odnose sa drugim zemljama.

Regije imaju nadležnost nad unutrašnjim poslovima, uključujući pravosuđe i sudstvo, imigracionu i carinsku politiku, javne finansije, valutu i izručenja. Međutim, diplomatski odnosi i nacionalna odbrana dve regije su u nadležnosti Pekinga. Istim propisima je predviđeno da, mada je centralna vlada u Pekingu odgovorna za spoljne poslove i odbranu ovih regija, predstavnici lokalnih vlada mogu učestvovati, kao članovi delegacija NRK, u diplomatskim pregovorima koji se direktno odnose na ove regione, kao i u radu drugih međunarodnih organizacija ili konferencija, koje se njih tiču. Za međunarodne organizacije i konferencije, čije članice nisu isključivo države, Hongkong može da učestvuje u njihovom radu pod nazivom „Hongkong, Kina".

Najgrublje preslikan model Hongkonga na slučaj Kosova znači da bi rešenje sadržalo elemente za uređenje nalik i stavu Beograda i Prištine. Formalno, granice Srbije ne bi bile promenjene, a Kosovo bi imalo samostalnost, ali ne i pun međunarodni subjektivitet. Granice su „granice Kosova prema Srbiji" i obrnuto ili, uprošćeno rečeno, do određivanja konačnog statusa i međunarodno priznatih granica svako ih može tumačiti kao svoje.

Kosovo bi moglo da sklapa ekonomske sporazume i imalo bi pravo učešća u svim međunarodnim institucijama osim u UN. Imalo bi sva ovlašćenja koje suverene države imaju na svojoj teritoriji, bilo bi na izvestan način zapravo država u državi sa svim državnim ingerencijama osim spoljne politike i vojske. Vlasti Kosova bile bi samostalne u odnosu na Beograd.

Nova runda 20 novembra u Briselu

Pregovaračka „trojka" Kontakt grupe sinoć je u Briselu saopštila da će s Beogradom i Prištinom „nastaviti da istražuje više rešenja" za status Kosova na temelju ponuđenih 14 tačaka za mogući dogovor. Novi susret delegacija Beograda i Prištine uz posredovanje „trojke" biti održan 20. novembra u Briselu.

Tači: Model neprihvatljiv

Član pregovarčkog tima Prištine Hašim Tači u izjavi RTV „Kosova" ocenio je da predlog srpskih zvaničnika o suštinskoj autonomji po modelu Hongkonga nije prihvatljiv.

- Ni model Hongkonga, ni Kipra, niti blo koje ruske bivše republike mi nećemo prihvatiti, kao ni traženje rešenja kroz zamrzavanje statusa - izjavio je Tači.

N.Z.

Guskova: Fleksibilno

Novi predlog srpske delegacije na pregovorima u Beču pokazuje da je Beograd fleksibilan u procesu pronalaženja rešenja za status Kosova, ocenila je juče za „Blic" Jelena Guskova, rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize pri Akademiji nauka Rusije.

Po njenom mišljenju, pored ovog, postoje i mnoge druge mogućnosti, koje nisu stavljene na sto. Takva je opcija da Kosovo postane podmandatna teritorija UN na rok od 49-99 godina, što je mogućnost koja postoji u okviru UN. Još jedna varijanta je zamrzavanje procesa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.