Srbija predala predsedavanje Dekadi Roma

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predala predsedavanje Dekadi Roma

Naša zemlja završila predsedavanje Dekadi Roma i predala tu dužnost Slovačkoj. Srbija tokom predsedavanja donela Zakon o zabrani diskriminacije, Strategiju inkluzije Roma i ove godine za Rome odvojila četiri puta više novca nego 2008. uprkos ekonomskoj krizi, rekao je potpredsednik Vlade Đelić.

Srbija je danas predala Slovačkoj predsedavanje Dekadi Roma. Naša zemlja je, od 2005. godine, četvrta zemlja koja je predsedavala Dekadom Roma, posle Bugarske, Rumunije i Mađarske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je na konferenciji za novinare, da je Srbija tokom predsedavanja imala četiri prioriteta.

To su poboljšanje uslova stanovanja, borba protiv diskriminacije u obrazovanju, poboljšanje statističkih podataka o Romima i definisanje evropske politike za Rome.

Đelić je naveo da je tokom predsedavanja Srbije, EU prvi put održala samit o Romima. U Evropi živi 10 do 12 miliona Roma.

Prema njegovim rečima, Srbija je tokom predsedavanja donela Zakon o zabrani diskriminacije i Strategiju inkluzije Roma, a do kraja meseca biće utvrđen budžet te Strategije, od 525 miliona dinara.

Đelić je dodao da je ove godine za Rome odvojeno četiri puta više novca nego 2008, uprkos ekonomskoj krizi.

Dodao je da će Srbija, iako je predala predsedavanje, nastaviti da radi na inkluziji Roma.

Potpredsednik Vlade Slovačke Dušan Čaplovič rekao je da njegova zemlja namerava da se tokom predsedavanja zalaže za unapređenje obrazovanja i zapošljavanja Roma, a posebna pažnja biće posvećena suzbijanju ksenofobije i rasizma.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da se ta manjina u našim zemljama (članicama Dekade Roma) oseća kao kod kuće", rekao je Čaplovič.

Koordinator Lige za Dekadu Roma Osman Balić rekao je novinarima posle konferencije da je tokom predsedavanja Srbije pomak učinjen u zdravstvu i obrazovanju, ali je ukazao da prave inkluzije Roma nema. Kao primer, naveo je to što nema zaposlenih Roma u državnim institucijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.