Srbija podlistak u Fajnenšel tajmsu

Izvor: B92, 29.Okt.2013, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podlistak u Fajnenšel tajmsu

London/Beograd -- Britanski list Fajnenšel tajms objavio je podlistak o Srbiji u kojem na četiri strane piše o političkoj situaciji u zemlji, evrointegracijama i ekonomiji.

Takođe su na sajtu objavili i intervju s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kao i analizu o turističkom potencijalu zemlje. Podlistak je objavljen uoči početka konferencije u Londonu "Investicioni dan Srbije", na kojoj premijer Srbije Ivica Dačić, uz pojedine ministre i privrednike, predstavlja potencijale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije za strane ulagače.

Jednom kada Srbija bude započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, njenih 28 država članica ne treba da traže izgovore da ih prekinu, ocenjeno je u komentaru “Fajnenšel tajmsa”, u kojem je danas objavljen specijal na temu - Srbija.

Pročitajte još tri teksta iz specijala Fajnenšel tajmsa o Srbiji:

FT o Srbiji: Vučić ima pravu vlast. FT: EU cilj novih lidera Srbije Nikolić za FT: Vremena se menjaju

Autor Toni Barber naveo je da “EU svakako treba visoko da podigne lestvicu, kao i za Hrvatsku, i da insistira na tome da Srbija iskoreni korupciju, organizovani kriminal, da ojača nezavisnost pravosudja i da zaštiti prava manjina”.

Prema njegovim rečima, ulazak Srbije u EU biće dobar i za Evropu, jer će time “podupreti bezbednost u regionu, ozloglašenom još od atentata na austrijskog nadvojvodu Ferdinanda 1914. godine, koji je uvukao ostatak Evrope u rat”.

Barber je takodje ocenio da su “vrata Brisela jedini put prosperiteta” za Srbiju, objašnjavajući da je pomoć od Rusije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata upotrebljiva za modernizaciju infrastrukture i obnovu industrije, ali da dugoročna transformacija srpske politike i ekonomije nema realne alternative Evropskoj uniji.

U komentaru je navedeno da do pregovora o članstvu Srbije u EU nikada ne bi došlo bez dogovora Beograda i Prištine, kao i da je malo verovatno da će pregovori biti okončani pre 2020. godine.

Barber smatra da je snažna motivacija za Srbiju to što su Slovenija i Hrvatska već članice EU, dok Crna Gora takodje pregovara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Financial Times o Srbiji

Izvor: Economy.rs, 30.Okt.2013, 00:30

Britanski list Fajnenšel tajms objavio je podlistak o Srbiji u kojem na četiri strane piše o političkoj situaciji u zemlji, evrointegracijama i ekonomiji.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.