Srbija planira ambiciozan kurs za smanjenje deficita

Izvor: Southeast European Times, 26.Dec.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija planira ambiciozan kurs za smanjenje deficita

Novim budžetskim planom Srbije predviđen je veći izvoz automobile i nafte u 2013. godini.

26/12/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 26.12.2012.

Pokušavajući da zaustavi tešku ekonomsku krizu, srpski zvaničnici su usvojili budžet za 2013. godinu u iznosu od 9 milijardi evra, koji uključuje ambiciozna nastojanja za smanjenje deficita zemlje za polovinu.

Ekonomski eksperti rekli su zaSETimes da imaju određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sumnji u pogledu plana, koji se oslanja na projektovani rast izvoza od oko 25 odsto, što znači da bi trebalo da iznosi 11 milijardi evra. Fabrika automobila Fijat u Kragujevcu i rafinerija nafte u Pančevu igraće ključnu ulogu u nameri vlade da smanji budžetski deficit na 3,6 odsto BDP-a.

Fabrika automobila počela je da izvozi Fijat  500L ranije ove godine i očekuje da će proizvesti 110.000 do 180.000 automobila u 2013. godini. Rafinerija u Pančevu ponovo je otvorena u novembru nakon modernizacije.

„Izvoz iz automobilske industrije u Kragujevcu iznosiće ukupno bar 1,5 milijardi evra, a mi se nadamo i 2 milijarde, dok se izvoz iz rafinerije procenjuje na između 600 i 800 miliona evra“, rekao je ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić. „Za srpsku ekonomiju će biti ključno da se prepolovi budžetski deficit, da ekonomija ima bolju likvidnost i da se osigura rast izvoza.“

Saradnik Ekonomskog instituta Mahmud Bušatlija rekao je da sumnja da vladin plan može da se realizuje.

„Neophodna je izuzetna fiskalna disciplina da bi se ostvarila planirana zarada, pa će zato biti vrlo teško sprovesti taj plan“, rekao je Bušatlija za SETimes.

Srpski zvaničnici se nadaju da će smanjiti budžetski deficit zemlje i unaprediti uslove za potrošače u 2013. godini. [Nikola Barbutov/SETimes]

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, nezavisnog državnog tela koje odgovara srpskom parlamentu, rekao je da će biti teško preseći budžetski deficit na pola sledeće godine, uprkos striktnim merama štednje koje je najavila vlada.

„Naša dilema je da li su vladine mere dovoljne za smanjenje deficit na  3,6 odsto BDP-a. Naše procene pokazuju da te mere neće biti dovoljne. Vidimo raskorak od oko 250 miliona evra, prema kojem će deficit biti veći i iznosiće 4,3 odsto BDP-a“, rekao je Petrović za SETimes, dodajući da je veliki javni dug ozbiljna opasnost za državu.

Dug se popeo na 17, 5 milijardi evra i ekonomisti kažu da se u prvih 130 dana nove vlade povećao za oko 2 milijarde evra -- što znači da je rastao 186 evra u sekundi.

Dinkić kaže da država planira da smanji spoljni dug, nakon što je bila primorana da uzme kredite ove godine kako bi osigurala isplatu penzija i plata.

„Smanjićemo javni dug prodajom javne imovine koja se iracionalno koristi. Smanjićemo potrebu za kreditima“, rekao je Dinkić.

Ali, dodao je Bušatlija, smanjenje spoljnog duga zahteva rast proizvodnje.

„Srbija mora drastično da uštedi“, istakao je Bušatlija. „Ako uštedi novac,  to će negativno uticati na proizvodnju, što će zauzvrat rezultirati daljim gubitka radnih mesta. To nije scenario koji ide Srbiji u korist.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.