Srbija plaća 11.200 evra zbog napada na pripadnika Hare Krišne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija plaća 11.200 evra zbog napada na pripadnika Hare Krišne

STRAZBUR -

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu kaznio je danas državu Srbiju zato što nije sprovela odgovarajuću istragu o napadima na jednog pripadnika hinduističke zajednice Hare Krišna u Srbiji, saopšteno je u Strazburu.

U prvostepenoj odluci piše da su "srpske vlasti propustile da sprovedu efikasnu istragu o tim napadima koji su bili verovatno motivisani verskom mržnjom".

Sud je zaključio da je u slučaju Živote Milanovića prekršen član 3 Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konvencije o ljudskim pravima kojim se zabranjuje tortura i nehumano postupanje kao i član 14 o zabrani diskriminacije.

Sud u Strazburu odredio je Srbiji da plati 10.000 evra podnosiocu tužbe na ime nematerijalne štete i 1.200 evra za troškove, saopšteno je iz tog suda.

Pripadnik zajednice Hare Krišna Života Milanović iz Belice, kod Jagodine, od 2000. godine dobijao je pretnje telefonom, a u periodu od 2001. do 2007. više puta je napadan uključujući i napad nožem.

Policija je bila obaveštena o svim tim incidentima, a Milanović je rekao policiji i da su napadači verovatno iz lokalnog ogranka krajnje desničarske organizacije Obraz, podsećaju sudije Evropskog suda.

Milanović je u istrazi rekao i kako misli da je na ulici video jednog od napadača koji je nosio majicu sa oznakama jedne druge krajnje desničarske organizacije.

Policija je ispitala Milanovića i izvestan broj mogućih svedoka i preduzela neke korake u istrazi, ali nije uspela da identifikuje napadače. Ona je obavestila ministarstvo unutrašnjih poslova da nije pronašla nijedan dokaz da su pomenute organizacije ikada postojale u opštini Jagodina.

"Tokom istrage, Milanović je tražio od policije da ispita šefa regionalne političke partije da li je neko od članova njegove stranke skinhed i da obiđe lokalnu crkvu gde su navodno prostorije organizacije Obraz", podsećaju sudije.

Sudije podsećaju da je republički javni tužilac u septembru 2009. zatražio od Ustavnog suda Srbije zabranu tih organizacija, posebno zbog podsticanja na rasnu i versku mržnju u Srbiji.

U svojim zapisnicima, policija je u više navrata zabeležila da je Milanović pripadnik "verske sekte" i da je "čudnog izgleda", a u aprilu 2010. i da se većina napada dogodila oko velikih pravoslavnih praznika.

Na ovu presudu Suda moguće je uložiti žalbu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija da plati zbog mržnje prema Hare Krišna

Izvor: Mondo, 14.Dec.2010

Po presudi Evropskog suda za ljudska prava, Srbija mora da plati 10.000 evra odštete i 1.200 evra sudskih troškova jer je torelisala napade na pripadnika Krišna zajednice.

Nastavak na Mondo...

Srbija kažnjena zbog napada na pripadnika Hare Krišna

Izvor: EMportal, 14.Dec.2010

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu kaznio državu Srbiju zato što nije sprovela odgovarajuću istragu o napadima na jednog pripadnika hinduističke zajednice Hare Krišna u Srbiji, saopšteno u Strazburu.

Nastavak na EMportal...

Srbija osuđena zbog diskriminacije hindu-vernika iz Jagodine

Izvor: Blic, 14.Dec.2010

BEOGRAD - Država Srbija izgubila je danas prvi put spor pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog kršenja odredbe o zabrani diskriminacije i dužna je prvostepenom presudom da obešteti svog državljanina Životu Milanović iz Belice, kod Jagodine, sa 10.000 evra...Inicijativa mladih za ljudska prava...

Nastavak na Blic...

Srbija plaća mržnju prema Hare Krišni

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2010, 00:19

Po presudi Evropskog suda za ljudska prava, Srbija mora da plati 10.000 evra odštete i 1.200 evra sudskih troškova jer je torelisala napade na pripadnika Krišna zajednice. U prvostepenoj odluci piše da su "srpske vlasti propustile da sprovedu efikasnu istragu o tim napadima koji su bili verovatno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.