Srbija otvorila granicu za hrvatske kamione

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorila granicu za hrvatske kamione

Vlada Srbije večeras je donela odluku o stavljanju van snage kontramera preduzetih prema Hrvatskoj nakon što je ta država blokirala granice ka Srbiji.

Odluka Vlade Srbije stupa na snagu odmah i od ovog momenta kamioni i roba iz Hrvatske moći će po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju.

Večeras u 21 sat počela je sednica Vlade Srbije na kojoj je odlučeno da budu ukinute mere prema Hrvatskoj i da se odblokiraju granični prelaz.Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otvoreni su za sav promet bez ikakvih ograničenja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

U 17 časova je izvšena deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku, naveo je ministar policije Ranko Ostojić.

Stefanović: Velika pobeda za Srbiju

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da je deblokada granica velika pobeda za sve građane Srbije. "Naša granica je sad potpuno deblokirana i smatram da je ovo velika pobeda za sve građane Srbije. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume", rekao je Stefanović.

Kako javljaju reporteri N1 iz Bajakova i Batrovaca, prvi kamioni i automobili su već prešli granicu iz oba pravca. Među vozačima vlada dobro raspoloženje, posebno onim koji na Batrovcima čekaju poslednjih šest dana.

Naveo je da je premijer Aleksandar Vučić zakazao sednicu Vlade za večeras u 21 sat, te da očekuje da će se kao tačka dnevnog reda naći i ukidanje mera koje je Srbija donela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske.

Uprava carina Republike Srbije saopštila je da će intenzivirati rad kako bi se nadoknadio gubitak vremena posle višednevnog zastoja u prometu robe na graničnim prelazima Batrovci i Šid.

Prethodno je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Pre toga je premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao da sa saradnicima intenzivno razgovara da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom.

On je izjavio da je mera Hrvatske na granici "reakcija u obrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata". - Uz upozorenje da ću se, u svakom sledećem trenutku kada ocenim da je to u hrvatskom interesu, poslužiti nečim sličnim ili istim. Jer drukčije ne mogu i neću - rekao je Milanović, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Hrvatske.

Milanović je ponovio da "Hrvatska nije uvela diskriminacione mere prema Srbiji, već je bila uvela mere prema svim, pa i prema hrvatskim kamionima". - Naša mera na granici možda je bila tvrda, ali ona je bila u odbrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole - kazao je premijer Hrvatske.

EU traži objašnjenje od Zagreba

Brisel je od Zagreba zatražio hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj. Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSA prekršen.

“- Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSA - izjavila je Kocijančič. Ona je kazala da je visoka predstavica Federika Mogerini jutros ponovo razgovarala telefonom sa hrvatskim premijerom i podsetila ga da je pre dva dana javno pozvala Srbiju i Hrvatsku da što pre reše nesuglasice kako bi se nesmetan protok robe nastavio.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Moguće otvaranje granice oko 18 časova

Izvor: Blic, 25.Sep.2015

Granica između Srbije i Hrvatske mogla bi da bude otvorena danas popodne, saznaje RTS...Kako RTS nezvanično saznaje moguće je da granica između Hrvatske i Srbije bude otvorena između pet i pola šest časova...Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je ranije danas da sa saradnicima intenzivno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.