Srbija oštro reagovala na provokaciju Edija Rame

Izvor: Mondo, 03.Okt.2015, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija oštro reagovala na provokaciju Edija Rame

Misija Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN) reagovala je na govor premijera Albanije Edija Rame na Generalnoj skupštini UN u kojem je on pozvao sve zemlje sveta da priznaju nezavisnost Kosova.

Foto: screenshot/YouTube

Ambasador Srbije u UN Milan Milanović je, odgovarajući na stav albanskog premijera, naglasio da je Rama juče zloupotrebio govor u Generalnoj skupštini i zavarao zemlje članice UN da se dijalog vodi između dve države - Srbije i Kosova.

Istina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je, dodao je srpski ambasador, da je reč o pregovorima Beograda i privremenih institucija samouprave na Kosovu, prenosi RTS.

Rama je u govoru u UN pozvao sve zemlje sveta, koje još nisu priznale Kosovo da to učine, naglašavajući da će time direktno doprineti jačanju stabilnosti, mira i saradnje u regionu.

Rama je dodao da će svetsko priznanje Kosova kao države biti dobra stvar za Srbiju.

Ambasador Milanović je, međutim, poručio da Kosovo nije nezavisna država niti članica UN i podsetio da se u Briselu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, vode razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ukazujući da bi ovakve izjave premijera Albanije mogle da ugroze pozitivne rezultate dijaloga i zaustave budući napredak.

Rama je u govoru ustvrdio da su razgovori koje se u Briselu vode izmedu Srbije i Kosova "razgovori dve suverene države", ističući da to doprinosi stabilnosti u regionu i stvaranju mogućnosti da dve zemlje pronađu zajedničko rešenje za niz pitanja koja će doneti dobrobit građanima dve države.

"Kao region, konačno možemo da pokažemo da postoji drugi način, osim konflikta, da krenemo napred. Prošle godine prvi put, nakon stotina godina konflikta na Balkanu, oružje nije bilo upereno ni u jednu susednu državu i konačno smo imali godinu saradnje i mira", kazao je Rama, a prenela agencija ATA.

Pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova: Grčka, Kipar, Španija, Slovačka i Rumunija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.