Srbija osniva razvojnu banku

Izvor: Southeast European Times, 31.Jan.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija osniva razvojnu banku

Mišljenja su podeljena oko toga da li je potrebna državna razvojna banka za podršku ekonomiji i stimulisanje malih i srednjih preduzeća.

31/01/2012

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 31.1.2012.

Vlada Srbije nada se da će nova državna razvojna banka podići oslabljenu ekonomiju zemlje distribucijom novca preduzećima koja imaju poteškoća da dobiju kredite komercijalnih banaka.

Ekonomija je paralisana globalnim usporavanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stopom nezaposlenosti od 24 odsto i posrtanjem cena čelika.

„Ju-Es“ stil je u utorak (31. januara) prodao svoju neprofitabilnu čeličanu Sartid za simboličan jedan dolar Vladi Srbije, koja planira da traži drugog investitora i spase 5.400 radnih mesta u čeličani, izveštavaju mediji.

Tatijana Isaković, savetnica premijera Mirka Cvetkovića, kaže da će se razvojna banka otvoriti u četvrtom kvartalu 2012. godine. Parlament tek treba da to odobri.

„Fokusiraćemo se na mala i srednja preduzeća, jer ona čine 90 odsto srpske ekonomije i zapošljavaju najveći procenat ekonomski aktivnog stanovništva“, rekao je Isaković za SETimes.

Banka će se takođe usredsrediti na izvoznike i pomoći preduzećima koja pokušavaju da uđu na strana tržišta -- kao što su građevinske kompanije -- pružanjem garancija koje komercijalne banke često nisu voljne da daju, kaže ona.

Nova banka nudiće odobrene kreditne aranžmane isključivo preko komercijalnih banaka, kako bi ih podstakla da grade odnose sa preduzećima. Takav aranžman takođe će omogućiti komercijalnim bankama da obezbede adekvatne profitne marže.

Neki kritičari već su izrazili zabrinutosti oko uspostavljanja razvojne banke.

„Institucija nije neophodna, jer razvojni fond već postoji i treba da se unapredi jačanjem njegovih kreditnih mogućnosti i uvođenjem novih kontrolnih mehanizama“, rekao je potpredsednik Udruženja banaka Veroljub Dugalić za SETimes.

Dugalić je dodao da komercijalne banke neće imati ništa protiv da, pored svojih redovnih aktivnosti, nude i kreditne aranžmane nove institucije.

„Ova kreditna banka davaće državne garancije, što znači da će komercijalne banke raditi ono što je najlakše kada neko ne otplaćuje svoje kredite -- aktivirati garancije na račun države“, rekao je Dugalić.

Neki smatraju da je deo nacrta zakona kojim se uspostavlja nova banka -- koji je upućen parlamentu na odobrenje 11. januara -- koji novu instituciju pretvara u garancijski fond za komercijalne banke, problematičan.

Dragan Marjanović, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da razvojna banka može da zanemari potencijalna preduzeća u siromašnijim delovima Srbije, kao i kompanije koje su bez posla -- ili one čiji su računi zamrznuti -- kako bi obnovila produktivnost.

Marjanović navodi da će komercijalne banke ostvariti profit, ali neće biti stimulisane da smanje kamatne stope za korporativne kredite. „Razvojna banka bi trebalo da podstakne konkurentnost među komercijalnim bankama, umesto da još više učvršćuje njihovu poziciju“, rekao je on.

Kada je u pitanju šire tumačenje zakona, advokat Igor Isailović izjavio je za SETimes da bi razvojna banka trebalo da bude katalizator raspoloživih državnih sredstava za razne industrije.

„Siguran sam da će uspostavljanjem razvojne banke država smanjiti kamatne stope i stvoriti puno bolju ekonomsku klimu … a sam projekat stvoriće protivnike, koji će, na neki način, biti povezani sa komercijalnim bankama“, rekao je Isailović.

Banka će biti otvorena sa sredstvima iz Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje izvoza. Iz republičkog budžeta biće izdvojeno 400 miliona evra u naredne tri godine kako bi se zadržalo većinsko vlasništvo.

Ali, ranije ovog meseca, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je novinarima da je taj budžet nedovoljan, te da će banci biti potrebno najmanje milijardu evra da podstakne ekonomski razvoj.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.