Srbija optužena – Imaju paravojne formacije; Beograd hitno reagovao

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 08:11

Srbija "optužena" – "Imaju paravojne formacije"; Beograd hitno reagovao

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izazvao buru izjavama o postojanju navodnih poligona na kojima su, prema njegovim tvrdnjama, obučavane paravojne formacije.

Helez je objavio da je u BiH postojao poligon na kojem su obučavane paravojne formacije i koji je ugašen i dodao da je takvih poligona bilo i u Srbiji. Rekao je i da je sa komandantom Eufora dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju. Oni su već tamo, saopštio je Helez.

Na njegove tvrdnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah je reagovao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević koji je rekao da svako ko je na državnoj funkciji mora da vodi računa o izgovorenim rečima.

Ja sam upoznao gospodina Heleza prilikom Foruma u Briselu i imali smo korektan razgovor, video sam njegovu jučerašnju izjavu iskreno ne razumem o čemu se radi. Kao da pričamo o video-igricama i nekim dešavanjima koja ne znam čiji ego i sujetu popunjavaju, istakao je ministar.

Podsetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, Vučević je istakao da ako neko želi da čuva BIH, onda mora da uvažava Republiku Srpsku.

"Ako ne uvažavate Rrepubliku Srpsku ne vidim kako možete da čuvate BIH i kakva je to poruka u kontekstu da želite BIH time sto želite da uništiite konstruktivni deo BIH i da pretite jednom od konstruktivnih naroda. Govorim o srpskom narodu i nisam razumeo kakva je to poruka kakva vojska na Drini, zaista ne razumem, dodao je on.

Rekao je da se nada da će gospodin Helez posetiti Beograd i da je dobrodošao i da će tada iskoristiti priliku da ga pita da mu pojasni "svoje vizije".

Mi smo posvećeni miru želimo što bolje odnose sa bošnjačkim, hrvatskim narodom, što bolje odnose BIH i Srbije. Srbija je garant ocuvanja Republike Srpske i Dejtonski sporazum je sveto pismo sve dok se Republika Srpska i federacija BIH ne dogovori drugačije, sve ostalo je nametanje volje, a to ne vodi ka miru i stabilnosti", zaključio je Vučević.

Iz EUFOR-a je saopšteno da ta misija UN u BiH nije uočila niti procenila bilo kakvu promenu bezbednosne situacije u BiH.

Oni su tako demantovali izjavu ministra odbrane u Savetu ministara BiH. Iz EUFOR-a su juče za RTRS dodali da pažljivo prate sve aktivnosti koje mogu uticati na bezbednosnu situaciju.

"Na osnovu našeg mandata, EUFOR nastavlja da proaktivno podržava naše partnere u institucijama BiH u održavanju sigurnog okruženja u ovoj zemlji", istakli su iz EUFOR-a.

Naglašavaju i da EUFOR nastavlja vezu sa lokalnim vlastima u svim delovima BiH.

"Održavamo naš kontakt sa lokalnim zajednicama kroz našu mrežu timova za vezu i posmatranje. EUFOR pokazuje agilno prisustvo širom cele zemlje i vršiće rutinske patrole širom BiH kako bi uverio sve zajednice u naše prisustvo i poboljšao našu svest o situaciji", naveli su iz EUFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.