Srbija očišćena od 11.000 mina

Izvor: Mondo, 03.Sep.2012, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očišćena od 11.000 mina

Zajednički rusko srpski tim očistio 3,3 miliona kvadratnih metara i uklonio 11.000 mina.

Rusko-srpski ordred za humanitarno razminiranje, za pet godina zajedničkog rada očistio je od neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) 3,3 miliona kvdratnih metara zemljišta u Nišu i Paraćinu, otkrio i uništio preko 11.000 raznih vrsta NUS.

Među minerima nije bilo ni jedne povrede a nastavak saradnje se očekuje i narednih godina, izjavili su danas u Grzi kod Paraćina, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << konferenciji za novinare povodom pet godina saradnje, direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović i rukovodilac projekta razminiranja Dimitrij Harčenko.

Programe razminiranja radimo sa Vladom Srbije i očekujem da radimo na razminiranju Paraćina sa Rusima dok ga ne očistimo, istakao je Mihajlović.

"Mi očekujemo, i iskreno se nadamo da će Vlada Ruske Federacije iznaći sredstva da finansira nastavak razminiranja u Srbiji", rekao je Mihajlović.

Govoreći o trasi Južnog toka gasovoda i krakova koji vode prema BiH i Hrvatskoj, Mihajlović je ponovi da trasa ne prolazi kroz mesta gde su bacane kasatne bombe i druga ubojita sredstva NATO u vreme agresije, ali na tom području postoji municija od prošlih ratova koji su se vodili poslednjih sto godina.

Imajući u vidu visoke standarde "Gasproma" za izgradnju gasovoda, trenutno se vode radovi na tehničkom izviđanju na trasi Južni tok. Geološka ispitivanja na dubini do šest mnetara obavlja srpsko Preduzeće "Jaroslav Ccerni" a ekspertiza je poverena Tehničkom centru iz Petersburga, objasnio je Mihajlović.

On je dodao da se trenutno radi na razminiranju pet lokacija a Kuršumlija je jedna na kojoj se čisti teren od kasetnih bombi a Kopaonik druga.

Hračenko je istakao da je odredu kojim rukovodi najteža etapa čišćenja bila ovogodišnja "Paraćin 4", jer na "njoj niko nije radio pre a na ostalima su radili vojska i demineri Srbije i bile su manje opasne".

Na lokaciji "Paraćin 4" za šest meseci rada ove godine pronađeno je i uništeno 9.000 NUS.

Zahvaljujući se ruskim deminerima i Agenciji Vlade Rusije "Emericon", na dosadašnjem radu u Srbiji, načelnik sektora za vanredne sitauacije Srbije Predrag Marić je rekao: "Nećemo vam zaboraviti to što ste uradili za Srbiju".

"Ono što Vam želim reći je sasvim očigledno da će razvoj rusko srpskih odnosa u budućnosti biti još tešnji i siguran sam da ćemo se videti ponovo i u nevolji i u dobru", rekao je Marić.

"Imamo mi u Srbiji svojih teškoća, teško je uvek odgovoriti na izazove, ali smo kod vas imali razumevanje, zato vam hvala puno", rekao je Marić.

(Tanjug Foto Tanjug Dušan Aničić Arhiva)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.