Srbija obezbedila gas do 20. januara

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obezbedila gas do 20. januara

Postignut sporazum o nastavku isporuke gasa Srbiji od mađarskog Mola i nemačkog Eona, od ukupno 4,7 miliona kubnih metara dnevno. Isporuke dogovorene do 20. januara. Apel građanima da smanje potrošnju električne energije.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da je danas postignut sporazum o nastavku isporuke gasa Srbiji od mađarskog "Mola" i nemačkog "Eona", od ukupno 4,7 miliona kubnih metara dnevno. 

U Ministarstvu rudarstva i energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su naglasili da u Srbiji ima dovoljno mazuta za normalno funkcionisanje daljinskog sistema grejanja u narednom periodu.

Krizni štab Vlade Srbije je svim toplanama naložio da poboljšaju grejanje u stanovima, da bi se izbeglo dogrevanje i tako rasteretio elektroenergetski sistem Srbije, koji proizvodi i prenosi struju na istorijskom maksimumu.

Građanima je upućen još jedan apel da ne dogrevaju stanove grejalicama i da ne koriste nepotrebne električne uređaje kako bi se smanjila prekomerna potrošnja struje, jer elektroenergetski sistem Srbije na granici tehničke izdržljivosti, rečeno je u Ministarstvu.

Bajatović je istakao da su isporuke iz Mađarske i Nemačke dogovorene do 20. januara.

"Srbijagas nastoji da napravi dodatne ugovore sa tim partnerima, kao i sa Austrijom kako bi obezbedili još po dva miliona kubnih metara gasa dnevno da bi pokrenuli i industriju", naveo je Bajatović.

Ove količine gasa, kao i domaća proizvodnja koja je oko milion kubika, dovoljne su za grejanje i snabdevanje individualnih i prioritetnih potrošača u Srbiji tim energentom.

Ne mogavši da, iz objektivnih razloga, iznese precizno cene gasa nabavljenog u aranžmanu sa mađarskim i nemačkim partnerima, direktor "Srbijagasa" je rekao da su ti iznosi oko 500 dolara za 1.000 kubnih metara što je za oko 50 do 70 dolara više u odnosu na uobičajenu isporuku ruskog gasa preko Ukrajine.

Bajtović napominje da bi cena gasa koji sada dobijamo od Nemaca i Mađara bila viša "da nije bilo političke volje i da se nije radilo o pomoći" našoj zemlji u ovoj teškoj situaciji.

Kad kriza prođe, biće precizno utvrđeno i koliku je štetu pretrpeo "Srbijagas" plaćajući gas po višoj ceni i to bi tom preduzeću, kako je rekao Bajatović, država trebalo da nadoknadi.

Povodom eventualnog pokretanja tužbe protiv Ukrajine zbog sprečavanja isporuke ruskog gasa,  napominje da će pravna služba tog preduzeća utvrditi neophodne pravne osnove za to ali će odluka o tužbi biti doneta u dogovoru s Vladom Srbije.

Bajatović je rekao i da zahtevi Unije poslodavaca Srbije za obeštećenje od države zbog štete nastale prekidom isporuke gasa nemaju osnova jer je reč o višoj sili, koja je, uostalom, definisana kao mogućnost i u svim ugovorima o isporuci tog energenta.

Podsetivši da je spreman projekat, vredan 21,8 miliona evra, za dovršenje skladišta gasa u Banatskom Dvoru, izgradnju gasovoda visokog pritiska i dovršenje ostalih neophodnih radova, direktor Srbijagasa je izrazio očekivanje da će taj posao do kraja ove godine biti završen, kako bismo sledeću zimu dočekali sigurnije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.