Srbija obavila dobar posao sa izbeglicama

Izvor: B92, 22.Feb.2016, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija obavila dobar posao sa izbeglicama"

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Švedske Anders Igeman izjavio je da je potrebno sveobuhvatno evropsko rešenje za izbegličku krizu.

Osim toga, on je naveo i da je Srbija do sad obavila dobar posao, za razliku od mnogih bogatijih država.

Igeman, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je novinarima posle sastanka sa šefom Predstavništva UNHCR u Srbiji, da je Švedska jedna od zemalja koja je prihvatila najveći broj tražilaca azila u Evropi, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je došla do granice posle koje mora da traži i od drugih država da preuzmu odgovornost.

"Moguće je rešiti migrantsku krizu ako na tome radimo zajedno, ali je nemoguće to učiniti ako svaka zemlja radi po svom", rekao je Igeman.

On je naglasio da je potrebno da EU postupi po već usvojenim odlukama i osigura svoje spoljne granice, ostvari plan o relokaciji migranata i omogući legalne puteve za ulazak u EU.

"U buducnosti nećemo moći da osiguramo spoljne granice ako nemamo legalne puteve za ulazak u EU. Ako te dve stvari ne uspemo, onda nas na proleće čekaju strašne scene na Mediteranu", upozorio je Igeman.

On je precizirao da je prošle godine Švedska prihvatila 163.000 tražilaca azila, a samo u poslednja četiri meseca prošle godine više od 100.000, od kojih je 35.500 maloletnika bez pratnje.

"To je kao 1.000 đačkih odeljenja", naglasio je Igeman i dodao da Švedska želi da pomogne ljudima koji beže od terora, ali da je došla do granice na kojoj mora da traži i od drugih zemalja da preuzmu odgovornost.

On je naglasio da Švedska uvela jaču kontrolu granica i striktniju politiku prema migrantima, jer, kako kaže, Evropa ne preuzima svoju odgovornost.

"Mi želimo da pomognemo, ali ne možemo samo mi, sa Nemačkom i još nekim zemljama, da se izborimo sa tim izazovom, moramo to da uradimo zajedno", rekao je šef švedske diplomatije, koji je ranije danas razgovarao i sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem i ministrom Aleksandrom Vulinom.

Igeman je ocenio da je Srbija uradila dobar posao, dok su neke zemlje, prilično bogate, nisu preuzele svoju odgovornost.

I građani Švedske, rekao je on, žele da pomognu ljudima koji beže od terora, ali veruju da je njihova zemlja učinila više nego što se može tražiti od bilo koje zemlje, i da sad druge članice EU moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti.

Šef Predštavnistva UNHCR u Srbiji Fridrih Šoder kaže da više od 90 odsto ljudi koji ulaze u Evropu jesu izbeglice kojima je potrebna međunarodna pomoć i dodaje da u poslednje vreme sve više žena i dece dolazi u Evropu.

Žene i deca, naveo je Šoder, trenutno čine 70 odsto izbeglica u Srbiji.

On je naglasio da je potrebno sveukupno evropsko rešenje i upozorio na opasnost unilateralnih ad hok mera koje preuzimaju pojedine zemlje.

Šoder je dodao i da će UNHCR i ubuduće pomagati Srbiji da se na human i zakonski način bori sa migrantskom krizom.

"To donosi mnoge izazove, ali i mnoge prilike za Srbiju na njenom putu ka EU", rekao je Šoder.

Šef Predštavnistva UNHCR u Srbiji je rekao da je sada teško reći ko je ekonomski migrant, a ko je izbeglica i da je potrebno da Srbija, ali i druge zemlje, ojačaju svoje sisteme azila.

Govoreći o Švedskoj, Šoder je rekao da ta zemlja podržava zaštitu migranata, te da je jedan od najvećih donatora UNHCR.

On je istakao da je Švedska od samog početka veoma snažno zalagala za sveukupno rešenje, kao jedino moguće za migrantsku krizu.

"U Srbiji smo imali slučaj jednog dečaka koji će otići u Švedsku da se nađe sa svojim roditeljima. Mi smo veoma zahvalni švedskoj vladi što je to omogućila", zaključio je Šoder.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.