Srbija nije stavljena pred svršen čin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023, 22:16

"Srbija nije stavljena pred svršen čin"

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić izjavio je danas da francusko-nemačkim predlogom Beograd nije stavljen pred svršen čin, već da je to osnova za jedan dugotrajan proces u kojem treba da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Surlić je za Tanjug rekao i da će, sasvim izvesno, jedan od prvih koraka u tom rešenju biti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM.

"Ne bih rekao da je Srbija pred svršenim činom, jer je to jedan dugotrajan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proces. Kao što je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naglasio, razgovor između Beograda i Prištine i njegova medijacija imaju za cilj da se dođe do nekog obostrano prihvatljivog teksta", poručuje Surlić.

Dodaje da smo u Srbiji skloni da u javnosti prezentujemo određena rešenja kao konačna i ultimativna, a ne uviđamo da je to dugotrajan i kompleksan proces.

"Bez obzira na različite pozicije, što vodeće evropske zemlje i SAD priznaju nezavisnost Kosova, oni žele da dođe do kompromisnog rešenja gde bi Beograd mogao taj sporazum da predstavi kao uspeh i nešto što bi bilo dobro za sve građane Srbije", naglašava Surlić.

Kaže da su u toku o dva paralelna procesa.

Jedan je, navodi, ideja o formiranju ZSO, i dodaje da smo mogli čak i od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da čujemo će se ZSO formirati sa ili bez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da nije pitanje da li će se formirati, već kada i na koji način.

"Paralelno sa tim na stolu je francusko-nemački predlog koji bi trebalo da predstavlja novi okvir za pregovore Beograda i Prištine. Ne bih rekao da se ta dva procesa isključuju, već da američki i evropski zvaničnici rade paralelno na oba koloseka kako ne bi gubili vreme i očigledno je da je ovo najveći pritisak na Beograd i Prištinu da se dođe do konkretnih rešenja i sporazuma još od 2013. godine", konstatuje Surlić.

Dodaje da su američki i evropski posrednici rekli da je ZSO osnova za postizanje dogovora na osnovu francusko-nemačkog predloga, a da je Lajčak to ponovio i danas u Prištini, te da je nemoguće je razgovarati o primeni ovog predloga bez svega onoga što je ranije dogovoreno, uključujući i ZSO.

"Dodatno otežava šest proklamovanih uslova koje je Aljbin Kurti predstavio i koji predstavljaju potpunu novinu u odnosu na ono što je dogovoreno u briselskom procesu, što je deo Briselskog sporazuma. To je glavni kamen spoticanja i ja verujem da će evropski i američki zvaničnici insistirati da vlada privremenih prištinskih institucija primeni ZSO i tako otkoči proces dijaloga između dve strane", smatra Surlić.

Ističe da je glavni cilj Aljbina Kurtija bio da pokaže da je on konstruktivan akter i da on u načelu prihvata sam predlog, ali da je to dobra osnova u kojoj se krije određeno nezadovoljstvo, što znači da taj tekst nije u potpunosti prihvatljiv za njega, već je to dobra osnova za dalje razgovore i formulacije u kojim bi on bio najviše zadovoljan.

"To je sasvim jasno, on konstantno ponavlja da je međusobno priznanje, nešto što bi trebalo da se dogodi između Beograda i Prištine", podseća Surlić.

On veruje da pregovarači već razgovaraju o pojedinačnim odredbama teksta, posebnim garancijama, načinu primene eventualnog sporazuma, što je posebno važno za Beograd koji je poučen primerom Briselskog sporazuma, gde je jedno dogovoreno, a drugo se dešavalo na terenu.

Pre svega, nije formirana ZSO ni posle toliko godina insistiranja i Beograda i međunarodnih aktera.

"Način primene, šta sve podrazumeva, šta su benefiti, a šta kazne za neprimenjivanje, to je izuzetno važno i to je predmet jednog kompleksnog procesa", kaže Surlić.

Osvrćući se na skupštinsku raspravu o KiM, Surlić ističe da je ona pokazala koliko je pitanje senzitivno i da može da dovede do dodatne unutrašnje političke polarizacije i do određene nestabilnosti na političkoj sceni Srbije.

"Jasno da mi nemamo konačne odgovore različitih političkih opcija oko sporazuma i to je za očekivati budući da nemamo finalnu verziju sporazuma. Ali očigledno da u načelu postoji veća ili manja podrška različitih partnera", smatra docent FPN.

Ističe da je predsednik Aleksandar Vučić negativno reagovao na ponašanje dosadašnjih koalicionih partnera SPS u kontekstu njene podrške celovitom procesu i njeno koketiranje sa desnom opcijom u Srbiji.

Smatra da nas očekuje nas vrlo zanimljiv politički život u Srbiji u narednom periodu.

"Pitanje Kosova značiće ne samo definisanje odnosa sa zemljama EU, SAD, normalizaciju odnosa sa Prištinom i status Srba na KiM, nego će značiti i redefinisanje odnosa na političkoj sceni Srbije. Nadam se da neka spoljna rešenja neće dovesti do trajnih podela i polarizacije unutar društva, jer bi to onda značilo da neki sporazumi nisu ostvarili osnovnu svrhu, a to je da se dođe do trajnog mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u celom regionu Zapadnog Balkana", poručuje Surlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Beograd nije stavljen pred svršen čin"

Izvor: B92, 07.Feb.2023, 09:21

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenjuje da francusko-nemačkim predlogom Beograd nije stavljen pred svršen čin.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.