Srbija neće tražiti ništa izvan Dejtona

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija neće tražiti ništa izvan Dejtona"

Srbija nikada nije tražila niti će tražiti bilo šta što je izvan Dejtonskog sporazuma, čiji je garant, i spremna je da zaštiti interese Republike Srpske, koje taj sporazum nudi. Međutim, međusobno poverenje i dobra saradnja preporučuju i češće i otvorenije kontakte sa svima, pa i sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Srbija je spremna da zaštiti interese Republike Srpske, koje Dejtonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sporazum nudi: Nebojša Stefanović  

Stefanović je u intervjuu za banjalučki Glas Srpske istakao da "nikada nije bilo prepreka za takvu niti bilo koju drugu saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH".

 

Stefanović je dalje rekao da će se Srbija truditi da ima što bolje odnose sa svim zemljama regiona.

 

"Smatram da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje između naše dve zemlje, kao i sa zemljama sa kojima Srbija graniči", kazao je predsednik Narodne skupštine Srbije i dodao da od današnjeg sastanka sa predsednikom parlamenta RS Igorom Radojičićem očekuje razgovor o unapređenju međuparlamentarne saradnje, kao i razgovor o ostalim aspektima saradnje između Srbije i Republike Srpske.

 

"Sadašnja razmena sa Republikom Srpskom ide u dobrom pravcu i mislim da postoji značajan prostor za unapređenje razmene u oblasti poljoprivrede, energetike, kao i ostalih strateški važnih stvari", izjavio je Stefanović.

  Strategija za Kosovo

 

Govoreći o nacionalnoj strategiji za Kosovo i Metohiju koju priprema predsednik Srbije Tomislav Nikolić, on je naveo da je suština u nameri da se postigne što širi konsenzus svih političkih faktora u vezi sa rešavanjem situacije na KiM.

 

"Nama je potrebno političko jedinstvo koje će omogućiti početak dijaloga sa stranom kosovskih Albanaca. Najvažnije je da nacionalna strategija ima podršku najšireg dela i političkih predstavnika i građana Srbije. Nacionalna strategija treba da uvaži Ustav Republike Srbije, činjeničnu situaciju, interese Srbije kao i rezoluciju 1244", rekao je Stefanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.