Srbija napredovala u borbi protiv terorizma

Izvor: RTS, 02.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija napredovala u borbi protiv terorizma

Saradnja srpskih državnih organa u borbi protiv terorizma značajno je poboljšanja od jula prošle godine, ocenjeno u izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u 2008. godini u svetu.

Srpski izvršni organi i bezbednosne agencije, posebno carina, kriminalistička i pogranična policija, Bezbednosno informativna agencija i druge bezbednosne službe, značajno su povećale međusobnu saradnju u borbi protiv terorizma od formiranja nove vlade u julu prošle godine, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se u delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Srbija ima dve policijske organizacije koje deluju kao taktičke antiterostičke jedinice - Specijalna antiterostička jedinica i jedinica za borbu protiv terorizma, piše u izveštaju.

Vlada je takođe formirala kriminilastičku istražnu jedinicu za borbi protiv terorizma koja deluje u okviru Direktorata policije.

U izveštaju se navodi da su SAD obezbedile obuku i pomoć srpskim vlastima u borbi protiv terorizma.

Podseća se da je u maju 2008. održan seminar za policajce iz Srbije i Crne Gore koji se odnosio na trendove međunarodnog terorizma, formiranje zajedničkih snaga za borbu protiv terorizma, tehnike istrage, obradu mesta zločina.

U izveštaju se napominje da je u aprilu počelo suđenje grupi od 14 islamskih fundamentalista, optuženoj za terorizam, ilegalno posedovanje oružja i pokušaj ubistva.

Srpske vlasti su, kako se navodi u izveštaju, pronašle dokaze da je ta grupa planirala napade na infrastrukturu Novog Pazara, lokalne verske lidere, kao i nekoliko mesta u Beogradu, uključujući i američku ambasadu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.