Srbija napravila moćno oružje

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 11:04

Srbija napravila moćno oružje

Automatski top M12 kalibra 30 mm je po dinamici i kinematici najsloženiji sistem koji Zastava oružje proizvodi, a koji malo ko na svetu može da proizvede.

Novi top 30 x 173 milimetra, koji proizvodi "Zastava oružje" i čije dejstvo je Vojska Srbije prikazala pred kraj prošle godine u završnoj je fazi pred ulazak u naoružanje VS.

Razornim oruđem biće naoružana borbena vozila pešadije (BVP) M80, kao i "lazar 3".

Razvoj topa M12 traje poslednjih desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina i predstavlja unapređenje jugoslovenskog topa M86 kalibra 30 x 210B milimetara, koji je "Zastava" razvila osamdesetih za opremanje BVP M80. Međutim, ta vozila ostala su naoružana topom kalibra 20 milimetara.

"Automatski top M12 kalibra 30 milimetara po dinamici i kinematici predstavlja najsloženiji sistem koji Zastava oružje proizvodi, a koji malo ko na svetu može da proizvede u tom kalibru zbog kompleksnosti sistema, jer zahteva ozbiljne tehnološke mogućnosti. Ugradnja ovog topa moguća je na različitim borbenim vozilima, a služi za protivoklopna dejstva velike probojne moći", rekao je konstruktor "Zastava oružja" Marko Miljković pored izloženih topova na prikazu "Granit 23".

Top kalibra 30 milimetara dometa je do 3.000 metara, služi za podršku pešadiji, uništavanje slabije utvrđenih bunkera i zaklona.

Novi topovi već su počeli da se integrišu na borbena vozila Vojske Srbije.

"Ovaj kalibar kratkim rafalom probija zid kuće ili stambene zgrade, uništava druga oklopna vozila, pre svega MRAP i lakih oklopnjaka kao što je JLTV, na primer. Takođe, važna stvar je i onesposobljavanje tenkova, jer ovaj od 30 milimetara može da sa daljine od 1.000 metara da potpuno onesposobi senzore i svu spoljnu opremu na tenku, i što je najvažnije uništava aktivno reaktivni oklop. Primer je američko protivpancirno zrno 30 x 173 milimetara koje na 1.000 metara, kada pogodi cilj pod uglom od 30 stepeni, probije čeličnu ploču od 59 milimetara. Ako pogodi pod pravim uglom, što je malo verovatno, može da probije i više. Zato za sve ovo važi pravilo – dobro uvežbana posada u dobro isplaniranom napadu", kaže Goran Janićević, urednik emisije "Dozvolite…".

Tehnički-remontni zavod u Čačku počeo je krajem prošle godine radove na modernizaciji jugoslovenskih borbenih vozila pešadije M80A na standard M80AB1, a u ovoj godini predviđeno je da u jedinice Vojske Srbije stignu prve dve čete od ukupno 26 komada i to baš sa novim Zastavinim topom od 30 milimetara, pisao je nedavno stručni sajt Balkanska bezbednosna mreža.

Tokom 2000-ih novi svetski trend postali su brzi i lako zaštićeni točkaši, ali sa velikokalbarskim oruđima, te se pažnja sa M80 usmeravala na "lazare".

Top kalibra 30mm dometa je do 3.000 metara

"Vojska Srbije je 2012. godine definisala taktičko-tehničke zahteve za novo OBVT naoružano topom 30 milimetara, spregnutim mitraljezom i dva lansera savremenih protivoklonih vođenih raketa. Takav 'lazar' treba srpska pešadija. Zastava je pokrenula pre desetak godina razvoj novog topa u NATO kalibru 30 x 173 milimetara na bazi onog starog M86. Kao alternativna ponuđena su rešenja 'lazara 3' sa ruskim kalibrom 30x165 milimetara, ali u Ukrajinskom ratu vrlo jasno se pokazala prednost 30x173 milimetara podržanog dobrim sistemom za upravljanje vatrom. Ranije procene Vojske Srbije potvrdile su se u velikom ratu", kaže za RTS vojni analitičar Aleksandar Radić.

Za isti kalibar topa interesuju se i u hrvatskoj vojsci.

"Kalibar 30 x 173 milimetra svima je poželjno rešenje i Hrvatska vojska je izraelsku kupolu sa takvim topom ugradila na osam točakaša 'patrija' AMV. S obzirom na to da su nabavili 126 komada i da se planira nabavka još 30 komada, Hrvati planiraju da povećaju na 15-16 komada broj vozila sa američkim topom 'bušmaster' MK 44S. Gotovo sva ostala vozila imaće samo mitraljez 12,7 milimetara kao osnovna varijanta 'lazara 3' u naoružanju srpskih pešadijskih bataljona", objašnjava Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.