Izvor: Medijski istraživački centar, 07.Okt.2011, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među poslednjima u redu za članstvo

Srbija ove godine očekuje dodelu statusa kandidata, što je faza u evropskim integracijama koju od zemalja bivše Jugoslavije još jedino nije prošla Bosna i Hercegovina. Mišljenje koje će Evropska komisija objaviti 12. oktobra samo je početni korak u odobravanju statusa kandidata, a konačna odluka zemalja članica očekuje se krajem godine.
Od zemalja Zapadnog Balkana, taj korak već su prošle Hrvatska, Crna Gora i Makedonija i iz njihovih različitih iskustava može se videti složenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << procesa pridruživanja, koji podrazumeva odobravanje početka pregovora, a zatim i pregovore o svim oblastima društva i privrede.
Srbija bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da dobije preporuku za status kandidata, a ne bi trebalo da bude velikih problema ni prilikom potvrđivanja tog statusa. Međutim, preporuka za datum pregovora je neizvesna.
Ukoliko Srbiji bude dodeljen status kandidata, ali bez datuma za pregovore, dodatnog napretka u integracijama nema dok Komisija u nekom narednom izveštaju ne preporuči datum za pregovore i to ne odobre zemlje članice. Početak pregovora je značajna etapa u integracijama.
Pregovori podrazumevaju temeljnije usklađivanje sa zakonodavstvom EU, kao i detaljno utvrđivanje uslova pristupanja, odnosno svih rokova, poput prelaznih perioda za otvaranje tržišta. Zbog toga oni iziskuju veliku pripremu koja podrazumeva detaljan pregled stanja u svim oblastima.
Hrvatska, koja će sredinom 2013. godine postati članica EU, dobila je status kandidata u junu 2004. godine, što znači da joj je za to trebalo devet godina. Hrvatska je jedina zemlja regiona koja je istovremeno dobila i status kandidata i datum pregovora.
Nakon toga se, međutim, suočila sa odlaganjem početka pregovora zbog manjkavosti u saradnji s Haškim tribunalom, pa su oni počeli u oktobru umesto u martu 2005, a sami pregovori su usporeni zbog graničnog spora sa Slovenijom, koja je kao zemlja članica imala svoj glas u zaključivanju 35 pregovaračkih poglavlja.
Ta dva razloga za usporavanje integracija - odlaganje pregovora zbog neispunjavanja uslova i bilateralni problemi - dosta su čest slučaj.
Drastičan slučaj je Makedonija, koja je status kandidata dobila 2005. godine, ali datum pregovora i dalje nije utvrđen. U slučaju te zemlje, glavni problem je spor sa Grčkom oko imena zemlje, budući da se Grčka protivi imenu Makedonija, pošto je to naziv i jedne njene oblasti.
Evropska komisija već dve godine preporučuje početak pregovora s Makedonijom, ali se to ne može odobriti uz protivljenje neke od članica.
Crna Gora je status kandidata dobila u decembru 2010, ali je za utvrđivanje datuma pregovora Komisija preporučila jačanje vladavine prava, pre svega borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.Sudeći prema najavama iz Komisije, Crna Gora će ove godine dobiti preporuku.
Na začelju kolone je Bosna i Hercegovina, koja je 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali još nije ispunila potrebne uslove za podnošenje zahteva za članstvo. BiH je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja još nije podnela zahteva za status kandidata.
Na proces reformi koje su neophodne za integraciju BiH u EU održava se sporo formiranje vlasti u toj zemlji nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.
Slučaj Albanije pokazuje da mišljenje Komisije ne mora da bude pozitivno - Evropska komisija je prošle godine procenila da je za sticanje statusa kandidata i otpočinjanje preogovra potreban dodatni napredak.
Zemlje Zapadnog Balkana na početku približavanja EU prolaze kroz proces stabilizacije i pridruživanja, čiji je cilj da stabilizuju zemlje, podstaknu brzi prelaz na tržišnu privredu, promovišu regionalnu saradnju i otvore mogućnost za pristupanje EU. Taj proces, namenjen zemljama Zapadnog Balkana, predstavljen je na samitu u Zagrebu 2000. godine.
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana potvrđena je na samitu u Solunu 2003. godine.
Izvor: EurActiv.rs

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.