Izvor: Beta, 13.Dec.2010, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija lider u proterivanju Roma iz naselja

BEOGRAD, 13. decembra 2010. (Beta) - Srbija se, prema rezultatima istraživanja Evropskog centra o uslovima stanovanja Roma iz Budimpešte, nalazi na prvom mestu po broju nasilnih proterivanja Roma, izjavio je u ponedeljak koordinator istraživanja Djordje Jovanović.

On je rekao agenciji Beta da je istraživanje sprovedeno u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Rumuniji, na više od 110 lokacija i njime je obuhvaćeno više od 400 ispitanika. Jednogodišnje istraživanje o uslovima stanovanja Roma radjeno je u okviru projekta "Jačanje Roma za borbu protiv lišavanja prava", koji je pokrenut pre dve godine.

Jovanović je rekao da primeri dobre prakse nisu zabeleženi medju zemljama obuhvaćenim istraživanjem i da je Srbija prva u proterivanju Roma iz njihovih naselja.

Jovanović je naveo i da gradjani često diskriminišu Rome kada žele da iznajme stan, kao i da je utvrdjeno da su tokom kolektivnog iseljavanja bile organizovane kampanje kako bi Romi bili sprečeni da se presele u njihova susedstva.

"Neka od raseljenih naselja su postajala izmedju 50 i 100 godina, a oni koji su bili zaduženi za urbanizaciju gradova to nisu uzeli u obzir", kazao je Jovanović.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne treba prodavati infrastrukturu Telekoma

Izvor: NaDlanu.com, 13.Dec.2010

BEOGRAD, 13. decembra 2010. (Beta) - Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je u ponedeljak da je dugoročno gledano veliki problem to što će sa prodajom Telekoma biti prodata i telekomunikaciona infrastruktura, koja je, kako je kazala, građena u Srbiji više od sto godina....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.